С напредване на възрастта човек продължава да се нуждае от всички есенциални хранителни вещества, както и през по-ранните етапи от своя живот, но ролята на храната малко се променя. Докато през детството храната е енергия за растеж и развитие, през късните години от човешкия живот тя играе роля на ключов детерминант за предотвратяване развитието на заболявания и поддържането на оптимално физическо и психическо здраве.

 

Храната е източник на енергия за осъществяване на всички физиологични функции в тялото, както и спомага за контролиране на теглото. Правилното хранене може да помогне за предотвратяване на някои заболявания, характерни за хората в напреднала възраст, като остеопороза, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.С напредването на възрастта тялото и начинът на живот се променят, което е свързано и с по-малка потребност от калории. От друга страна, тялото все още се нуждае от всички макро- и микронутриенти, но в различно количество. Тук правилото за разнообразна и богата на пресни, сезонни и минимално преработени храни все още важи с пълни сили. 


С напредване на възрастта има редица фактори, които биха могли да затруднят хората да се хранят оптимално и пълноценно. Такива са:

  • Проблеми с придвижването и приготвянето на храна;
  • Проблеми с дъвкателния апарат;
  • Промени в обонянието, които биха могли да нарушат възприятията за храната;
  • Прием на лекарства, които биха могли да намалят или увеличат глада;
  • Намален доход. 


Дори и при ограничен доход може да се постигне оптимално хранене, стига да се избират пълноценни и богати на есенциални хранителни вещества продукти. Отново следва да се спазва правилото за сезонна, прясна и минимално преработена храна. Важно е да се консумират храни, с висока хранителна плътност – което означава значителна концентрация на хранителни вещества на единица калория. Акцентът в храненето на възрастните хора трябва да бъде поставен върху пресните плодове и зеленчуци, като с приоритет трябва да се ползват сезонните такива, порадо своите по-висока полезност и достъпност. На второ място по важност са протеините и въглехидратите, които следва да идват от пълнозърнести храни, като овесени ядки, пълнозърнест хляб и кафяв ориз. 


Възрастните хора трябва да избягват празните калории, както и храни с висок гликемичен индекс. Важно е менюто им да съдържа само храни с ниско съдържание на холестерол и мазнини, да се избягват наситени и трансмазнини. Наситените мазнини обикновено са мазнини, които идват от животински продукти. Добри източници на полезни мазнини са ядките и семената, зехтинът и лененото масло. 


Друг важен компонент от здравословното меню на възрастните хора, който не изисква голям бюджет, е оптималната хидратация, която може да се постигне основно чрез консумация на питейна вода и храни, съдържащи високи количества вода: супи, диня, пъпеш, домати, билков чай и др. Някои лекарства, приемани от възрастните, както и самите промени във физиологията, биха могли да намалят чувството за жажда, така че е важно напомняне и следене на приема ѝ през деня.


В заключение, независимо от възрастовата група, оптималното здравословно хранене на човек, предполага консумацията на основно прясна, сезонна, минимално преработена храна. Повечето екзотични храни имат своите местни алтернативи, които по нищо не отстъпват нито по вкус, нито по хранителна стойност.

 

Алтернативата например на киноата е просото, на спирулината – магданозът и тученицата, на годжи бери – хинапът и българската шипка. Пчелен прашец, лимец, глухарче, киселец, коприва, лапад, лобода, ябълка, мушмул  - това са само част от достъпните български храни, пълноценен източник на есенциални хранителни вещества. Всички те са относително достъпни и тяхната редовна консумация, дори и при ограничен бюджет, носи жизненост, здраве и  енергия.