Религиозните пости са добър повод и отлично средство да предоставим заслужена почивка на тялото си от тежката и мазна храна и не случайно се практикуват от векове в много религии и държави по света. Великденските пости в православния календар през 2023 г. започват на 27 февруари, продължават 7 седмици до 16 април, когато тази година ще честваме Великден. 


Постите не са препоръчителни за малките деца, бременни и кърмещи жени и за хора, които страдат от заболявания, при които постенето е изрично определено като противопоказно. Но всеки друг, който желае да изчисти тялото и ума си от натрупаните токсини, мазнини и ненужен емоционален товар, може спокойно да се посвети на едно 7-седмично чисто растително хранене. 


Ползите за организма от постите са многобройни:


  • Духовно и ментално пречистване;
  • Физическо разтоварване от натрупаните токсини и отпадни вещества от прекомерната консумация на блажна и преработена храна; 
  • Подготовка на телата за пролетта и зареждат с нови сили;
  • Здравословна и плавна редукция на телесното тегло;
  • Подкрепа за регенерация на клетките, тъканите и органите. 

Важно е да се знае, че постенето започва само след добра подготовка на тялото и съзнанието за предстоящото пречистване. Ако изключим изведнъж всички храни от животински произход, може да усетим лек дискомфорт, затова е важно да преминем плавно към постите. За целта през седмицата преди старта на самите пости следва да изключим постепенно от менюто си следните храни – месо, риба, морски дарове, яйца, мляко и млечни продукти. 


Животинските източници на протеини можем лесно да заменим с растителни такива като фасул, леща, нахут, грах, пълнозърнест ориз, ядки, семена и гъби. Противниците на растителното хранене твърдят, че пълноценен протеин може да се набави само от храни с животински произход, но това далеч не е така. Комбинацията от варива и зърнени храни предоставя всички необходими есенциални аминокиселини, затова се стремете да ги консумирате заедно по време на обяд и вечеря.  


За да изпитвате ситост през целия ден, е важно да балансирате консумацията на растителни протеини, богати на фибри храни, пресни плодове и зеленчуци. Наблегнете на богатите на минерали и витамини пролетни зеленчуци, които зареждат тялото с есенциални хранителни вещества и подкрепят имунната система. Такива са зеленолистни като спанак, коприва, лапад, зелен лук, пресен чесън, левурда, пресен магданоз.


Консумирайте плодовете отделно от останалите храни, самостоятелно или преди основното хранене, но никога като десерт. Можете да си приготвяте плодово смути или плодова салата, като, ако нямата храносмилателни смущения, може да добавяте семена и ядки, които ще го направят по-плътно и хранително. По възможност консумирайте плодовете най-късно до 12:00 часа.


За да подпомогнем стомашно-чревните функции, през зимния период е добре да приемаме повече пробиотични и пребиточни храни като туршии, кисело зеле, ферментирали храни, сурови зеленчуци и плодове и пълнозърнести храни.


Вместо изделия от рафинирано брашно или бял ориз да избирайме пълнозърнести храни като кафяв ориз, лимец, пълнозърнесто брашно, които ще ни държат сити по-дълго време и които доставят на организма повече витамини от група В, ценни минерали и фибри.


Маслото и екстрахираните мазнини можете да заменим със сурови ядки и семена, авокадо, кокос и цели маслини.  


Не забравяйте да консумирате много вода, която създава усещане за ситост, но и съдейства за извеждане на токсините извън тялото. За засилване естествената телесна детоксикация може да изберете и чай от лайка, глухарче, бял трън, жълт кантарион, коприва, мента или листа от малина. 


Дори и да не спазвате строгия религиозен пост, който изключва и алкохола, е важно да избягвате неговата консумация, ако желаете оптимално да  прочистите организма и съзнанието си.


В началото на постите може да усетите леко неразположение, главоболие и умора, които са ефект от детоксикацията на тялото. Ако се храните разнообразно и балансирано, постепенно ще се заредите с енергия и ще се почувствате много добре. 


Тъй като постите приключват на връх празника е важно да преминете към стария си начин на хранене плавно и да не преяждате на празничната трапеза. Ограничете приема на месо и млечни продукти, както и на алкохол и мазни храни. Най-добре е на празничната трапеза да консумирате зеленолистна салата с малко месо. Избягвайте да комбинирате месо с картофи, тестени изделия или ориз. Тази комбинация натоварва храносмилателната система и би могла да компрометира добрите резултати от пречистващите пости.

И все пак не забравяйте, че религиозният пост е преди всичко пост за душата и ума. Отказът от блажна храна символизира отказа на душата от изкушенията на битието! 


Постът е израз на нашата воля към едно по-чисто, по-осъзнато, по-здраво ментално, психо-емиционално и физическо аз!


Да постим означава не само да се въздържаме от определени храни, за да редуцираме теглото, си, да постим означава да се въздържаме от недобри мисли, думи и дела! 


Да постим означава да прочистим преди всичко душата, не само телата си!