Пролетта се свързва с топлината и светлината, пробуждането, раждането на новия живот. Това пробуждане се случва през преходния сезон, когато организмът трябва да се адаптира към промените в средата, но често е изтощен от тежките условия на предходния зимен сезон. Характерните за сезона усещанията за слабост, отпадналост, разсеяност, липса на енергия, летаргия и апатия свързваме с т.нар. пролетна умора.
Пролетната умора не е заболяване, но е физиологично състояние, което всяка година притеснява много хора. Важно е да знаем дали симптомите като спад в енергийните нива, главоболие, косопад, тъмни кръгове под очите, раздразнителност, напрежение, промяна в настроението са резултат именно от прехода или са признак на някое заболяване.
Пролетната умора се дължи на смяната на сезоните и необходимостта организмът бързо да се приспособи към по-дългите дни. Тялото има по-високи енергийни нужди през този период. Прекараните през зимата настинки и вирусни заболявания отслабват имунитета и това допълнително затруднява и забавя адаптацията.
Освен това зимният сезон е свързан с по-натоварващ хранителен режим, изобилстващ от въглехидрати и мазни храни, които трудно се смилат. Прекомерната консумация на алкохол допълнително натоварва интестиналния тракт и черния дроб. В менюто през зимата често липсват свежи плодове и зеленчуци. Всичко това заедно с ниската двигателна активност на открито благоприятства натрупването на токсини в тялото, които са свързани с някои от симптомите на пролетната умора.
Нерационалното хранене през зимата може да доведе до дефицит на витамините А, С и Е, както и на минералите желязо, цинк и селен. Дефицитът на тези хранителни вещества нарушава имунитета и устойчивостта на организма към заболявания. Справянето с техния дефицит е сред първите стъпки за борба с пролетната умора.
Особено важен за имунитета ни е слънчевият витамин D, който не можем да си набавяме през студените зимни месеци, затова се налага прием на хранителни добавки, предписани от специалист физиолог с оглед персоналните серумни нива на витамина. Ако искате да избегнете пролетна умора или се борите вече с такава, изследвайте нивата на витамин D и се консултирайте със специалист каква добавка да приемате при отчетен дефицит.
За да предотвратим пролетна умора, можем още в края на зимата да подобрим хранителните и житейските си навици и да започнем постепенно да подготвяме тялото за адаптацията. Намалете приема на тежка и преработена храна, прости въглехидрати, мазни месни и млечни продукти, захарни изделия, кофеин и алкохол. Заложете на богати на фибри храни, каквито са пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, варивата и семената.
Добавете към менюто си храни, богати на пробиотици, като туршия, ферментирали зеленчуци, кисело зеле, които ще населят интестиналния тракт с полезни бактерии. Последните имат особено голямо значение за имунния отговор и за борбата с болестните микроорганизми, населяващи червата ни.
Щом времето се затопли, прекарвайте го на открито, в разходки. Ако можете заменете автомобила и градския транспорт с ходене пеша. Вместо да използвате асансьор, изберете стълбите. Старайте се всеки ден да ходите поне 30 минути пеша без да спирате.
Щом пазарите и магазините се изпълнят с пресни зелени храни, се възползвайте от техните уникални антиоксидантни и алкализиращи свойства. Консумирайте всеки ден салати от марули, спанак, лапад, пресен лук и чесън, левурда, кейл. Ето и някои от предимствата на тези пролетни храни:
Маруля
Листата на марулята съдържат витамини А, С, D и E, хлорофил, антиоксиданти, лецитин, желязо, калций, фосфор и фибри. Хлорофилът е важен хранителен компонент, който спомага за детоксикацията на организма. Препоръчително е листата да се накисват във вода с оцет или сода, ако не са домашно отгледани или от органично стопанство.
Спанак
Спанакът е богат на витамини А, С и К, желязо, калий, калций, хлорофил и фибри. Препоръчва си за редукция на телесното тегло, при нисък хемоглобин, за справяне с пролетната умора, за поддържане здравето на костната и нервна система. За да увеличите усвояемостта на желязо от спанак, както и при всички останали зеленолистни, комбинирайте салата от спанак с прясно изцеден лимонов сок.
Кейл
Този тъмнолистен зеленчук е друга чудесна пролетна храна, която можем да използваме за салати или да добавяме в смути. Съдържа много витамини, след които първенец е витамин С, минерали като сяра и желязо и много фибри, които съдействат за оптималната функция на интестиналния тракт.
Магданоз
Магданозът е ароматна и много полезна съставка, която можем да добавим на много ястия. Той е богат хранителен източник на витамините А, В, С, К, Е, на минерали като желязо, магнезий, калий, калций, фосфор, натрий и цинк, на антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Магданозът има доказани ползи за пречистване на бъбреците и пикочните пътища.
Лапад
Вкусно и крехко зеленолистно растение, което присъства в много традиционни пролетни ястия. Лападът съдържа отлични количества от витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С, от минералите желязо, калций, калий, фосфор и натрий. Освен това съдържа оксалова, ябълчна и лимонена киселина. Благодарение на всички тези нутриенти магданозът действа като детоксикатор за организма, притежава слабителни свойства и стимулира жлъчния поток.
Коприва
Копривата стимулира чревната перисталтика, съдържа много витамин С, благодарение на който повишава тонуса и имунитета. Богата е още на витамини А, В1, В2, В3, В6, В9, К и Е. Богата е на желязо и съдейства за повишаване на хемоглобина. Освен това съдържа много хлорофил, фолиева киселина, калий и магнезий. За да запазим повече от тези полезни съставки, можем да я консумираме сурова в смути или салати. Изплакнете с гореща вода, след това облейте със студена, за да премахнете паренето. Когато добавите лимонов сок, напълно ще неутрализирате власинките, които създават парливото усещане при допира с растението, и можете да консумирате копривата на салата.
Зелен лук и зелен чесън
Съдържат естествени антибиотици фитонциди, които подпомагат тялото в борбата срещу бактериите и вирусите. Сулфидите в тях, съединения на сярата, които не само засилват имунната система, но и спират растежа на микробите, намаляват възпалителните процеси. За да се образуват тези съединения е необходимо чесънът да се нареже и смачка, а лукът да се нареже и след това да постоят известно време. Тогава от тях се отделят ензими, които довеждат до образуване на активните вещества.
Див чесън (левурда)
Листата на дивия чесън са истинска витаминна бомба, съдържаща много витамини, естествени антибиотици и микроелементи. Консумацията на левурда съдейства за засилване на чревната перисталтика и отделянето на стомашен сок. Все пак хората, които страдат от язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, холецистит, панкреатит или хепатит не бива да я консумират. Всички останали могат да добавят дивия чесън в салати, супи и сезонни ястия.
Неслучайно природата ни предоставя толкова голямо разнообразие от зелени храни, които ни помагат да се детоксикираме, да изчистим органите и системите от ненужния трупан през студените месеци отпадък, да се тонизираме и да подсилим имунната си система. Но пролетта предоставя и други полезни плодове и зеленчуци, обагрени в ярки цветове, които също носят безценни ползи за организма и ни помагат да се справим с пролетната умора. Такива са:
Ягоди
Тези любими на мнозина сочни плодове съдържат големи количества витамин С и фолиева киселина, пектин, фибри, антиоксиданти и органичните киселини. Всичко това ги прави чудесни стимуланти на обмяната на веществата, на детоксикацията и на доброто настроение.
Репички
Богати на витамин С, фолиева киселина, калций, фосфор, калий, желязо и магнезий. Консумацията им подобрява метаболизма, пречистването на организма и най-вече на кръвта и кръвоносните съдове. Полезни са при констипация и някои стомашно-чревни възпаления.
Пресни картофи
Пресните картофи имат много предимства пред зрелите разновидности, защото подобно на повечето млади зеленчуци съдържат богато количество биофлавоноиди. В състава им влизат също така витамините A, B1, B2, B5, B6, C, E и K, фосфор, калций, калий, натрий, сяра, йод, органични киселини и целулоза. Пресните картофи са добър източник на протеини. Най-щадяща е термичната обработка на пара, която позволява да се запазят ценните хранителни вещества.
Освен да се храним с повече пресни сурови сезонни храни, следва да се погрижим за хранителните си навици като цяло. Избягвайте хранене късно вечер. Трябва да са минали минимум 2 часа от вечерята преди да си легнете. Като се има предвид, че най-пълноценният сън е между 22:00 и 2:00ч, следва вечерята да не е по-късно от 20:00 ч. Набавянето на достатъчно качествен сън ще намали симптомите на пролетната умора и ще помогне на тялото да се възстановява през нощта.
Консумирайте много вода, най-добре преди хранене или между самите хранения. Избягвайте консумацията на вода и течности по време на хранене, тъй като разреждат стомашните сокове и пречат на оптималното храносмилане. Водата спомага за детоксикацията на тялото и подържа тонуса и доброто настроение. Ако изпитвате главоболите през деня, това може да се дължи на дехидратация, така че приемайте повече вода.
В никакъв случай не пренебрегвайте благотворната роля на двигателната активност, пълноценната почивка и съня!
Здравословните навици надхвърлят навиците на здравословно хранене и засягат всеки един аспект от нашия живот!