Сладкото есенно грозде носи множество ползи за здравето, а едно от тях е да забавя стареенето. Това се дължи на растителните съединения в него, които са над 1600. Тези мощни антиоксиданти могат да повлияят върху продължителността на живота. То съдържа ресвератрол, който може да намали процеса на стареене и да удължи живота, а това е доказано дори в проучвания.


Честото хапване на грозде може да е от полза и за здравето на мозъка и за засилване на паметта. Проучване на здрави млади хора показва, че пиенето на около 200 до 250 мл гроздов сок дневно подобрява паметта и настроението след 20 минути консумация. Това се дължи отново на ресвератрола. Съединението може да помогне и за предпазване от болестта на Алцхаймер.


Ресвератролът също предпазва от сърдечни заболявания, понижава кръвната захар, кръвното налягане и предотвратява рак. Консумацията му намалява риска от рак на дебелото черво. В допълнение, екстрактът от грозде блокира растежа и разпространението на клетките на рака на гърдата.Освен ресвератрол гроздето е богато и на други антиоксиданти, включително кверцетин, бета-каротин, лутеин, ликопен и елагова киселина. Най-висока концентрация на антиоксиданти се намира в обвивката и семената. Червеното грозде съдържа по-голям брой антиоксиданти, а именно те са отговорни за неговия цвят.

 

И още, гроздето е с високо съдържание на хранителни вещества - фибри, тиамин, рибофлавин, витамин В6, калий, мед, манган, витамин К и витамин С. Последният е изключително необходим, за да се поддържа здрава имунна система. Поради това се счита, че гроздето е полезно за предпазване на тялото от бактериални и вирусни инфекции. Благодарение на антиоксидантите пък в проучване се установява, че консумирането на грозде намалява разпространението на херпес, дрожди и заболявания, пренасяни с храна, включително E. coli.

 

Съединенията, открити в гроздето, могат да помогнат за предпазване и от високи нива на холестерол. В изследване на 69 души с висок холестерол се показва, че консумирането на 3 чаши червено грозде или около 500 грама на ден в продължение на 8 седмици, понижава лошия холестерол. Тук е важно да се отбележи, че бялото грозде не е показал същия ефект, както червеното.

 

Гроздето е много полезно и за костите, а консумацията му е свързана с подобрена костна плътност