Редовната консумация на храни, богати на фибри, предпазва от полипи на дебелото черво, показва ново проучване.  


Полипите представляват доброкачествени образувания на лигавицата. Срещат се сравнително често и могат да бъдат локализирани в стомах, тънки черва и дебело черво.


При локализация в дебелото черво полипите могат да предизвикат оплаквания от коремни болки, примеси от кръв в изхожданията, газове.


В някои случаи полипите могат да малигнизират и да се превърнат в злокачествено новообразувание. Затова навременното лечение е от съществено значение.


Учените от настоящето проучване анализират 2818 души в рамките на 26 години. В този период се регистрират около 441 случая на полипи на дебелото черво.


Установява се, че консумацията на кафяв ориз най-малко веднъж седмично намалява риска от развитието им с 40%.

 

NEWS_MORE_BOX
 

 


С 33% е по-малък при тези, които хапват бобови култури поне 3 пъти седмично.


Консумацията на сушени хранителни продукти, най-малко 3 пъти седмично, е свързана с 26% по-нисък риск от полипи на дебелото черво.


Ако хапваме варени зеленчуци всеки ден, намаляваме опасността от състоянието с 24%, в сравнение с потребление, по-малко от 5 пъти седмично.


Друг начин за предпазване от полипи на дебелото черво е извършването на физически упражнения.


След колоноскопия на участници в изследване, учените констатират, че хората, които се упражняват дори само един час седмично имат с 9% по-малък риск от появата на полипи на дебелото черво.
 

Колоноскопията е изследване, при което през ректума в дебелото черво се въвежда фиброоптичен апарат. Процедурата позволява оглед на лигавицата и взимане на биопсия за морфологично изследване на патологични лезии.

 


Дори един час упражнения седмично, без излишни и тежки натоварвания, може да има благоприятен ефект върху здравето на дебелото черво. Дори тривиалните упражнения, като ходене или изкачване на стълби, могат да имат ползотворно действие върху организма, твърдят специалистите.