Бадемите помагат на организма да се предпази от вирусни и грипни заболявания, съобщава в. "Дейли Телеграф". Съвместно проучване на британски и италиански учени сочи, че химикали във външната обвивка на бадемите усилват реакцията на имунната система към тази група инфекции.
 Изследователи от Института по изследване на храните в Норич и от университетската поликлиника в Месина констатират, че кожата на бадемите повишава и подобрява способността на белите кръвни телца да разпознават вируси. Освен това, свойствата на кожата на тази ядка увеличава и свойствата на организма ни да прескочи процеса на репликиране и разпространение на вируси.

 Ефектът на бадемите е изследван върху действието на вируса херпес симплекс тип 2, причиняващ гениталния херпес - реално нелечимо заболяване.

 


Учените продължават да работят върху изследванието, като се опитват да установят какво количество бадеми трябва да ядем с превантивна цел, за да не боледуваме често от настинка, грип или други вирусни заболявания. Общите препоръки на специалистите по хранене и диетолозите са да се консумират около 30-40 г ядки на ден.