Здравословното хранене отдавна не е модна вълна или краткосрочно увлечение. То е начин на мислене и живот. Но дори и отличниците на тема вкусна и полезна храна всеки ден, понякога имат нужда от разнообразие и нов вкус. Такъв несъмнено може да бъде кейлът – зеления, къдрав, кръстоцветен братовчед на броколите, карфиола и зелето, който отскоро поглежда от почетния списък на супер храните.


С какво е толкова специален зимният зеленчук? Основната му заслуга е ниското калорийно и високо водно съдържание, което го прави удобен вариант за по-често похапване. В една чаша варен кейл например, има около 42 калории, от които само 1,4 г мазнини. В същото време е богат на витамин А, С, К, калций, магнезий и калий.

 


Намалява риска от сърдечни заболявания

Калият в кейла може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт. Проучване, проведено сред 12 000 възрастни, показва, че тези, които консумират 4,069 мг калий всеки ден, имат 37% по-нисък риск от смърт при сърдечносъдови заболявания, отколкото тези, които консумират по-малко.


4000 мг калий само от кейл обаче означава, че всеки ден човек трябва да консумира около 15 чаши от зеленчука, което е трудно осъществимо. Затова специалистите съветват просто кейлът да бъде съчетан с други, богати на калий храни, като авокадо, тиква, сладък картоф, сушени кайсии или нар.

 

За превенция срещу рак

Както кейлът, така и другите кръстоцветни зеленчуци съдържат глюкозинолати - естествени серни съединения, които придават на зеленчуците лек горчив вкус. Именно тези съединения се разграждат по време на храносмилането и образуват фитохимичните вещества индоли и изотиоцианати, които помагат за детоксикацията на тялото и могат да възпрепятстват растежа на раковите клетки. 


Високото съдържание на витамин С в кейла също може да намали възпаленията, да засили имунната система на организма и да се бори с оксидативния стрес в организма.Препоръчителният дневен прием на витамин С е 60 мг. за възрастни, което е около 3 чаши кейл – суров, задушен или варен.

 

Грижи се за очите и костите

Кейлът съдържа веществата лутеин и зеаксантин, които допринасят за здравите очни клетки и спомагат за намаляване на риска от възрастова макулна дегенерация. В същото време е богат на витамин К, който подобрява костната плътност, намалявайки риска от счупвания. 

 

Помага за отслабване

Тъй като зимния зеленчук е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на вода, кейлът е отлична храна за отслабване. Той също така съдържа фибри, които носят ситост и повече енергия през деня. В същото време витамин А в него се грижи кожата да изглежда здрава, гладка и еластична.

 

Здравословни нива на кръвната захар

Манганът е минерал, който може да намали инсулиновата резистентност и да помогне на хората с диабет тип 2 за поддържането на здрави нива на кръвната захар. Една чаша кейл осигурява 0,54 мг от ценния минерал, така че за да има полза трабвя да се консумират поне 3-4 чаши от къдравия зеленчук.

 

Кейл vs спанак

Тази битка остава само в полето на вкусовете. Защото и двата зелени зеленчука имат доказани ползи за здравето. И спанака и кейла са чудесни източници на витамин А, С, К, фибри, както и на антиоксиданти, но тук-там кейлът излиза с едни гърди напред. По скалата на ORAC за количествено съдържание на антиоксиданти например кейлът повежда с 1770 единици, пред спанака, който в една чаша съдържа 1500 единици.

 

Крие ли рискове редовното похапване на кейл?

Наред с ползите си кейлът трябва да бъде консумиран с повишено внимание при някои заболявания. Зеленчукът е богат на витамин К, който стимулира здравословното кръвосъсирване, но хората с артериална хипертония например, които приемат диуретици, трябва да са внимателни. Завишената консумация на кейл може да повлияе на действието на медикаментите.


Подобно е предупреждението и към хората с проблеми с щитовидната жлеза, поради завишеното количество на тиоцианат в кейла. В големи дози веществото може да предизвика йоден дефицит.

 

Ползите му обаче са толкова много, че дори умерената консумация ще разнообрази вкусово деня. Суров, по формата на чипс, задушен с чесън и зеленчуци или превърнат в здравословно смути – кейлът е истинска супер храна за тялото. И наистина си заслужава да се опита.
 

Източник: Еverydayhealth.