Кашуто има високо съдържание на полезни мастни киселини и минерали като мед, магнезий, фосфор и желязо. В съчетание с калция, магнезият работи за поддържане на здрава мускулна и костна система, а желязото е важен елемент от хемоглобина, влизащ в състава на еритроцитите.


Мононенаситените мазнини спомагат за намаляване високите нива на триглицеридите, които са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.


Ядката има нисък гликемичен индекс (22+/-5) и нисък коефициент на гликемично зареждане (2,86 за 50 г), което я прави препоръчителен елемент от хранителния режим на хора, страдащи от диабет.Богато на антиоксиданти, кашуто помага и за елиминирането на свободните радикали, виновни за бързото остаряване на организма и развитие на ракови заболявания.


Консумацията на кашу спомага за нормализиране на съня при жени в менопауза. Също така стимулира производството на пигмента меламин в кожата и косата.


Ядките имат висока енергийна плътност и голямо количество хранителни влакна. Тъй като са висококалорични – 100 г кашу съдържат 578 калории - ядките трябва да се консумират в умерени количества, особено от хора с проблемно тегло.