Кардамонът е третата най-скъпа подправка в света. Той съдържа протеини, витамин С, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий, манган и още много полезни минерали.

 

Кардамонът понижава кръвното налягане


Изследванe показва, че подправката е ефективна за намаляване на кръвното налягане. На него пациентите трябвало да консумират всеки ден кардамон в продължение на 12 седмици. В резултат те получили понижение на кръвното налягане както на горната граница, така и на долната.

 

Кардамонът предотвратява получаване на инфаркт и инсулт

Подправката е естествено богата на антиоксидантни съединения, които помагат за превенция от развитието на плаки по стените на кръвоносните съдове. Трябва да се отбележи обаче, че има различни видове кардамон – черен и зелен сорт. Когато става въпрос за подобряване на здравето на сърцето, черният сорт се счита за по-ефективен. Кардамонът също подобрява нивата на холестерола, като намалява вероятността от развитие на инфаркт и инсулт.

 

Кардамонът насърчава храносмилането

Подправката е била използвана в продължение на векове, за да стимулира апетита. Освен че придава вкус на храната, кардамонът подобрява храносмилането. Той стимулира производството на храносмилателни сокове, което е от съществено значение за разграждането на мазнините от храната, която се консумира. Така се намаляват шансове за поява на киселини или киселинен рефлукс. Кардамонът също притежава антибактериални свойства, благодарение на които се намалява рискът от развитие на сериозни инфекции като дори хранително отравяне.

 

Кардамонът облекчава хълцането

Счита се, че хълцането се дължи на спазми на мускулите на диафрагмата. Кардамонът притежава антиспазматични свойства, които намаляват спазмите на мускулите на диафрагмата, а това от своя страна води до спиране на хълцането.

 

Кардамонът премахва лошия дъх

Редовното консумиране на кардамон е свързано с лечение на лошия дъх, но и цялостно подобряване на оралното здраве. Това се дължи на способността на подправката да се бори с бактериите в устата, причиняващи лошия дъх в устната кухина, като в допълнение тя предотвратява техния растеж и разпространение.