Канелата се използва като подправка от векове. Има сладкиши, които трудно можем да си представим без екзотичния аромат. Не толкова популярен обаче е благоприятният ефект на подправката върху организма...

Една чаена лъжичка от кафявата, наподобяваща какао, прах съдържа 1,4 грама фибри, които имат свойството да влияят положително върху перисталтиката на червата. Подправката е добър източник на желязо и калций. Канелата обаче е най-полезна със свойството да намалява нивото на кръвната захар. За целта е достатъчно да се консумира – по една чаена лъжичка на ден.

Подправката, използвана в балсамиращата смес за увековечаване на фараоните, действа и като репелент срещу мравки.

Иначе, пръчиците канела се получават от изсушената кора на вечнозелено дърво. Разпространяват се основно два вида канела: Cassia и по-сладкият вид Ceylon. Най-големият производител на канела е Шри Ланка.