Изследователи от Университета Бен-Гурион в Негев в Израел са направили проучване с участието на група доброволци с диабет тип 2. Те са и по-склонни към развиване на сърдечносъдово заболяване. За целта авторите на изследването са избрали 224 души, които отговарят на тези характеристики и не са пиели вино. Те били разделени на групи, като всяка от тях трябвало да пие различни напитки: минерална вода, сухо бяло вино и сухо червено вино. От тях са взети и кръвни проби в началото на проучването, след шест месеца и на втората година, така че учените да могат да разглеждат биомаркерите на липидите и чернодробните функции.

 

Те открили, че хората, които консумирали червено вино, са увеличили нивата на добрия холестерол, спрямо тези, които пиели само вода.


 

Тези, които приемали червено или бяло вино, също съобщават за по-добро качество на съня, отколкото групата, която пиела само вода. Важно е да се отбележи, че изследователите не открили значими неблагоприятни ефекти в никоя група.

 

Д-р Джеймс О'Кийф, шеф на превантивната кардиология в Института на сърцето в Сент Лук в Канзас Сити, който не е участвал в проучването, твърди, че не е изненадан от резултатите. Най-добрите резултати показва групата, която консумирала червено вино. Известно е, че то има 13 пъти по-високо ниво на ресвератрол от бялото. Червеното вино съдържа и някои антиоксиданти, които трудно се намират в другите напитки. 

 

По думите на д-р Джеймс О'Кийф приемът на чаша червено вино с вечерята действа благоприятно и на кръвната захар, тъй като час по-късно след това, тя ще бъде с 30% по-ниска. Той препоръчва червеното вино да се комбинира със зеленчукови ястия, риба, но не и месо, плодове и десерт.

 

От друга страна, според него консумацията на алкохол всяка вечер може да отключи зависимост, което не е препоръчително да се допуска.