Джинджифилът е една от онези подправки, които добавят нещо специално към всяко ястие. Без значение дали става дума за основно, закуска, десерт или напитка. А ползите за тялото, които хранителните специалисти, приписват на популярния корен са безброй. Настърган, на прах, в чаша чай или в комбинация с мед – тялото обича джинджифила и той му се отплаща добре. Богат е на витамините А, С, Е, В, също така на минерали като магнезий, желязо, калий, фосфор, цинк, натрий, бета-каротин и други.

 

Овладяване на рефлукса


Киселинният рефлукс е неприятно и болезнено състояние, при което твърде често се посяга към употребата на уж, безобидни медикаменти. Джинджифилът без съмнение може да замести поредното хапче, благодарение на противовъзпалителните му свойства. Приемът на малко количество джинджифил при силен киселинен рефлукс, ще помогне за овладяване на симптомите, а редица проучвания показват, че редовната му консумация може да намали шанса за поява на нови кризи.

 

Противовъзпалителни свойства

Ставите са друга проблемна зона, за която джинджифила може да бъде особено полезен. Подутите стави ограничават обхвата на движенията и често причиняват силна, хронична болка. Веществото в джинджифила, което според изследователите доказано намалява възпалението, се нарича джинджерол (gingerol) и изобилства във всеки свеж корен.


Проучвания са установили също, че страдащите от остеоартрит дори могат да облекчат болката локално, като прилагат крем или мехлем, който съдържа джинджифил.

 

По-хубава кожа

Джинджифилът „гали“ кожата, но това не означава, че трябва да бъде използван локално. Напротив. Тайната е, че джинджифилът действа благотворно на храносмилателната система, а именно това прави кожата сияйна. Доброто храносмилане гони токсините от организма, а с това кожата и косата са здрави и балансирани.


И не на последно място, джинджифилът може да служи и като антисептик за малки порязвания или ожулвания.

 

Чао, главоболие

Честото главоболие наистина може да съсипе деня на всеки, а мигрената доказано води до неработоспособност. Доказано е, че освен непоносимата болка, мигрената може да причини чувствителност към светлината, както и гадене и повръщане.


Повече от 200 вещества в джинджифила работят заедно, за да осигурят противовъзпалителни, анти-гадене и антихистаминови ефекти, които могат да облекчат интензивните симптоми на мигрената. Въпреки, че по темата са нужни по-задълбочени проучвания, повечето ранни резултати от различни изследвания сочат, че джинджифилът е поне толкова ефективен, колкото и другите често предписани лекарства за мигрена, но без много от страничните ефекти.

 

Отслабване

Добавянето на джинджифил към ежедневната диета може да ускори отслабването. Коренът спомага за изгарянето на калории и задвижва метаболизма на тялото. Известно е също, че джинджифила играе роля при изгарянето на мазнините, храносмилането на въглехидратите и отделянето на инсулин. Смята се също, че джинджифилът създава чувство за ситост, което е от полза при всеки диетичен режим