Известно е, че прекомерната употреба на алкохол не е добра за здравето,  но въпреки това хората продължават да го консумират.

 

Приет в големи количества, алкохолът води до махмурлук. Причините за неговата поява активно се изследват. Една от тях е потискатнето на имунната система.


 

Повече от 75% от консуматорите на алкохола са имали махмурлук поне веднъж, 15% изпитват проблема поне веднъж месечно, а 25% от студентите изпитват такива симптоми ежеседмично.

 

Алкохолната интоксикация се характеризира с нарушено предаване на нервните импулси между клетките заради етанола, който е основният компонент на алкохолните напитки.

 

Според изследвания етанолът е седатив на нервната система, а не стимулатор.

 

Външната еуфория, която придружава консумацията на алкохолни напитки, се дължи на дезинхибиращия ефект на етанола. Заради своята добра разтворимост във вода и в мазнини, той може да проникне през всяка клетъчна мембрана.

 

Първата биологично активна молекула, за която е отбелязана връзка с етанол през 2006 г. е GABAA рецепторния протеин.

 

След свързването на етанола с този рецептор, се наблюдава значително намаляване на невронната активност. Други успокоителни, като барбитурати и бензодиазепини, също се свързват с този протеинов рецептор.

 

Когато алкохолът навлезне в кръвоносната система, хипофизната жлеза в мозъка блокира производството на вазопресин - антидиуретичен хормон. При липса на този хормон бъбреците насочват водата директно към пикочния мехур. Следователно тя не се усвоява от тялото, което се нуждае от нея.

 

Консумацията на около 250 ml алкохолна напитка води до отделяне на 800-1000 ml вода от тялото. Тоест загубата на течност пропорционално на усвоената е 4/1.

 

Както при всички субстанции със седативен и наркотичен ефект, постепенното повишаване на концентрацията на етанол в кръвта се изразява в няколко етапа на интоксикация.

 

Първите проблеми се появяват при концентрация на алкохол в кръвта от 0,3%, където координацията на движенията е намалена, загубва се фокуса и отслабва страничното зрение. Концентрацията над 0,5% води до състояние на релаксация на съзнанието и отпускане. Концентрациите на етанол над 5% обикновено са фатални.

 

При разграждането на алкохола в черния дроб от редица ензими се образува силно токсичното вещество - ацеталдехид. То бързо се разгражда от ацеталдехид дехидрогеназата и по този начин не успява силно да навреди на организма.

 

Източници:

https://www.news-medical.net/health/The-Science-Behind-Hangovers.aspx