Всеки е чел етикет на обикновени хранителни продукти като хляб, например. Очаква се на етикета да е написано, че съдържа брашно, вода, сол и мая. А какви са всички останали сложни наименования, които са написани в съдържанието? Тези съставки общо се наричат добавки към храната и се съдържат в почти всички обработени храни.

 

Без тези добавки хлябът, киселото мляко и други подобни храни ще се развалят още преди да са пристигнали в магазина. Добавките към храните са обект на противоречия в последните години и въпреки че се контролират от компетентни органи във всяка държава, употребата им постоянно се увеличава.


 

Добавките към храните се използват, за да подобрят вкуса на храната, външния ѝ вид, осигуряват безопасност и хранителна стойност. По данни на американската агенция по храните (FDA) повече от 3000 различни добавки се използват за подобряване качеството на храните.

 

Добавките могат да бъдат естествени или синтетични. Много от добавките, използвани от хранително вкусовата промишленост идват от естествени източници. Такива са сок от цвекло (естествен оцветител), сол, лимонена киселина и др. Много често поради висока цена или липса на достатъчно количества, естествените добавки не са първи избор на производителите. В такъв случай се прибягва до изкуствени добавки. Така например ванилин, основната ароматна съставка на ваниловите зрънца се синтезира изкуствено и е в пъти по-евтино от естествената ванилия.

 

Дори цената да не беше толкова висока, спорен е въпросът дали производството на ванилия има капацитета да захранва нуждите на пазара.

 

Едни от най-използваните добавки към храни и напитки са ароматизаторите или подобрителите. Те могат да са както естествени, така и синтетични. Етерични масла и подправки са повечето естествени ароматизатори, които се използват в хранителната промишленост. Те се използват, за подсилване на естествения вкус на храните.

 

Най-използваните подобрители са малтол и моно натриев глутамат. Той е натриева сол на глутаминовата киселина – една от неесенциалните аминокиселини. Той се среща в повечето обработени храни. Натриевият глутамат преминава кръвно-мозъчната бариера и при някои хора може да причини главоболие, затруднено дишане и сърдечни палпитации.