Много хора разчитат на приема на кофеин, за да подпомогнат своята работоспособност, но това може да бъде лоша идея за хора с алергия или непоносимост към кофеин. Повечето хора могат да пият кафе, чай или безалкохолни напитки, съдържащи кофеин, без да изпитват проблеми, докато други хора може да изпитат:

  • Диария;
  • Нервност;
  • Безсъние
  • Други симптоми

Тежката консумация – повече от 400 милиграма (mg) кофеин или четири чаши кафе на ден – може да причини тези проблеми при всеки. При някои обаче тези симптоми може да се появят само след една чаша кафе или около 95 mg кофеин. Отрицателните реакции към умерени количества кофеин може да се дължат на неалергична хранителна непоносимост или, по-рядко, на алергична реакция.

 


Съществуват няколко причини, поради които човек може да иска да се откаже от кофеина. Кофеинът може да предизвиква някои досадни странични реакции. Тези симптоми може да представляват комбинация от физически и психически ефекти, които човек изпитва, след като спре или намали приема на веществото. Повечето лица, които редовно консумират напитки с кофеин, са запознати поне с някои от тези симптоми.

 

Ако човек пропусне сутрешното си кафе, може да започне да усеща някои от тези неприятни реакции само няколко часа по-късно. Те могат да варират от доста леки до по-тежки, в зависимост от редовния прием на кофеин. Главоболието е може би най-честото наблюдавано последствие на спирането на кофеина. Раздразнителност и умора също са чести реакции. Тези негативни симптоми след това карат хората да изпият кофеинова напитка, за да получат известно облекчение.

 

Отличителният симптом при спиране на кофеина е главоболие. Главоболието може да се появи постепенно, да бъде пулсиращо и да бъде силно. Главоболие, вследствие на спиране на кофеин може да прилича на мигрена, а много от другите симптоми при спирането на кофеина са подобни на тези, които са наблюдавани по време на мигрена.

 

Гаденето и стомашното разстройство са много по-чести последствия от спиране на кофеина, отколкото повръщането, но и двете се признават като възможни симптоми.

 

Отказът от кофеин причинява различни състояния на нарушено настроение, вариращи от чувство на депресия до чувство на тревожност или раздразнителност. Трябва да се има предвид, че тези чувства обикновено са временни и трябва да преминат, след като ефектите от спирането на кофеина приключат.

 

Мозъчната мъгла се описва по различни начини, но всички водят до един и същ извод - мозъкът не работи толкова ефективно непосредствено след спиране на приема на кофеин. В проучване е установено, че спирането на кофеина е свързано с по-ниска умствена бдителност и по-дълго време за реакция и проблеми с паметта. Усещането за замаяност също е често срещан симптом при спиране на кофеина. Проблемите след спирането на кофеина обикновено започват в рамките на 12 до 24 часа след последната доза, а целият процес на освобождаване от кофеина може да продължи между два и девет дни.

 

Референции:
1. Alstadhaug KB, Andreou AP. Caffeine and primary (migraine) headaches—friend or foe?
2. MedlinePlus. Caffeine
3. American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Fifth Edition
4. Verywell Mind. How Long Does Withdrawal From Caffeine Last?