Какво представлява лимонената киселина?

Лимонената киселина е естествен компонент на плодовете и плодовите сокове, като най-значимите количества се съдържат в цитрусовите плодове. Тя придава на лимона и лайма (зеленият лимон) характерния им кисел вкус. Лимонът, както и лаймът, съдържат най-много лимонена киселина от всеки плод, но други цитрусови плодове като портокали и грейпфрути (и дори някои горски плодове) също съдържат големи количества от нея.


Какви ползи за здравето има лимонената киселина?


Една от най-важните роли на лимонената киселина е нейното участие в метаболизма. Всъщност цикълът на лимонената киселина (известен още като цикъла на Кребс) е метаболитният път, по който храните се разграждат до вода, въглероден диоксид и енергия.


Лимонената киселина може също да предотврати или забави образуването на камъни в бъбреците. Когато лимонената киселина е в състава на урината, тя се свързва с калция, разбива малки камъни, които може да се образуват, и възпира формирането на камъни чрез промяна на pH.


Друго предимство на лимонената киселина е, че увеличава усвояването от тялото на някои минерали като магнезий, калций и цинк.


В кои храни се съдържа лимонена киселина?

Лимонената киселина най-често се открива естествено в цитрусовите плодове и соковете, но в по-малки количества присъства и в други плодове. Някои храни, които естествено съдържат лимонена киселина, включват:

  • Лимони;
  • Лайм;
  • Грейпфрути;
  • Портокали;
  • Ананаси;
  • Череши;
  • Малини;
  • Ягоди;
  • Червени боровинки;
  • Грозде;
  • Домати

Лимонената киселина се произвежда и използва като хранителна добавка. Около 70% от цялата произведена лимонена киселина се използват като добавка към храната, но тя се използва също така и в лекарства и някои козметични продукти.


Лимонената киселина се използва както като естествен подобрител на вкуса, така и като консервант в различни храни, като конфитюри и желета и консервирани плодове и зеленчуци. Използва се и в сладолед, плодови напитки, бонбони и газирани напитки.


Лимонената киселина помага за регулиране на киселинността, но действа и като антиоксидант. Поради ниското си pH и киселинния си профил в консервирани храни тя може също да помогне за предпазване от ботулизъм.


Библиография:
1. Akram M. Citric acid cycle and role of its intermediates in metabolism
2. Granchi D, Baldini N, Ulivieri FM, Caudarella R. Role of citrate in pathophysiology and medical management of bone diseases
3. Max B, Salgado JM, Rodríguez N, Cortés S, Converti A, Domínguez JM. Biotechnological production of citric acid
4. Verywell Fit. What Is Citric Acid?