Магнанът е важен минерал, тъй като неговият недостиг е свързан с постоянна болка в ставите, влошаване на костите, проблеми с плодовитостта при мъжете и жените. Здравните експерти препоръчват балансиране на нивата на манган при жените за облекчаване на предменструалния синдром.


За да се набави манган, може да се консумират следните храни:

 


1. Сушени  кайсии

Половин чаша сушени кайсии осигурява значително количество манган, който насърчава цялостното здраве. Сушените кайсии балансират сърдечния ритъм, повишават имунитета, засилват метаболизма и насърчават доброто функциониране на мозъка.

 

2. Ананас

Дори няколко парченца ананас дневно, доставят не малко количество манган в тялото. Консумирането на плода допринася за поддържането на тялото енергично, повишаване на имунната система, предотвратяване на анемията и осигуряване на антиоксиданти, необходими за кожата.

 

3. Спанак

Диетолозите препоръчват да се консумират поне 3 порции спанак на седмица. Освен, че е много полезен и че осигурява на тялото доза манган, спанакът подобрява симптомите на анемия, насърчава здравето на сърдечносъдовата система, контролира нивата на холестерол, подобрява здравето на очите и предотвратява свързаните с възрастта нарушения на паметта.

 

4. Миди

Манганът се срещат във варените раци, малките миди и стридите. Те осигуряват голямо количество от минерала, поради което трябва да се консумират умерено. Консумирането на миди подобрява сърдечната честота, насърчава кръвообращението, увеличава метаболизма, предотвратява преждевременното стареене и подобрява слабото зрение.

 

5. Нахут

Друг източник на манган е хумус от нахут. Ползите от нахута са свързани с понижаване нивата на лошия холестерол, насърчаване на кръвообращението, предотвратяване на стомашните разстройства, засилване на имунитета и укрепване на косата и ноктите.


6. Кафяв ориз

Кафявият ориз е много добър източник на манган. Ползите от него включват понижаване на излишните килограми, подобряване на храносмилането и балансиране нивата на кръвното налягане.

 

7. Соя

Освен манган, соята съдържа умерено количество разтворими и неразтворими фибри. Здравните ползи от соята включват намаляване нивата на лошия холестерол, насърчаване на кръвообращението, повишаване на имунитета, облекчаване на стомашните проблеми и поддържане на нормално телесно тегло.

 

Източници на манган са също сладките картофи, фасулът, кедровите ядки, куркумата, царевицата, киноата и соята.