Патладжаните са богат източник на антиоксиданти, които предпазват организма от вреди, причинени от свободните радикали, включително много видове хронични заболявания, сърдечни проблеми и рак. Патладжаните съдържат много антоцианини, придаващи им специфичния лилав цвят. По-специално антиоксидантът насунин, намиращ се в патладжаните, успешно предпазва клетките от увреждане заради свободните радикали. 

 

Антоцианините в патладжаните също подпомагат притока на кръв към мозъка. Това оказва положителен ефект върху него, тъй като може да се подобри паметта, но и да се предотвратят свързаните с възрастта психически разстройства.Патладжаните не съдържат само антиоксиданти. Те са отличен източник на витамин В1 и В6, витамин С, витамин К, калий, мед, магнезий и манган и още много други елементи. Проучване показва, че хората, които консумират патладжан, са с по-малък риск от сърдечни заболявания. Зеленцукът помага за понижаване на кръвното налягане, съответно и на риска от инсулт и инфаркт. 


Патладжанът съдържа и витамин А, който е ефективен срещу рак на белия дроб, гърдата, устата, пикочния мехур и този на кожата.


Благодарение на желязото и медта в тези зеленчуци може да се предотврати анемията, но и да се облекчат симптомите на вече настъпилата анемия. Минералите спомагат за образуването на червени кръвни клетки, така че консумирането на патладжан може да увеличи силата и енергията, а да намали чувството за изтощение и тревога заради ниския хемоглобин.


Патлажданите са от полза в борбата срещу заболявания на костите, включително остеопороза. Благодарение на тях костите могат да станат по-силни и да се подобри плътността им. В патладжаните има наличие и на колаген, който спомага за образуването на съединителна тъкан и костите, а калият в тях подпомага усвояването на калция.

 

Патладжаните са с ниско съдържание на холестерол и мазнини, поради което са подходящи за хора, които имат излишни килограми. Диетичните фибри в тях стимулират отделянето на стомашен сок, който помага за усвояването на храната и за абсорбирането на хранителните вещества от нея.