20 - 29 години

Организмът все още има необходимост да изгражда някои свои тъкани и след навършването на 20, като мускулите. Затова през двадесетте е удачно да се консумират повече белтъчини. Добри храни за младите хора са крехкото месо, рибата, млечните продукти, както и варивата – боб, леща, грах и др., ядки и семена и китайското соево сирене тофу.


Младият човек не бива да се лишава от въглехидрати, тъй като това е една от най-активните възрастни и те са необходими за енергията, от която се нуждае. Естествено, препоръчителни са сложните въглехидрати, които са един вид с "продължително освобождаване". Това гарантира, че с далеч по-малко количество храна и калории тялото ще бъде тонизирано. В тази група храни отново попадат бобовите култури, киноа, овесените ядки и пълнозърнесните тестени изделия, като хляб. През 20-те костите достигат максималния си размер и сила, именно затова е много важно да се приема достатъчно калций. Полезни са например киселото мляко, изварата, бялото сирене и други видове нискомаслени сирена. Тази храна съдържа и витамин Д, калий и някои протеини, което я прави ценна за организма. 


Недостигът на желязо може да доведе до анемия, а то е от значение за осигуряването на кислород в тъканите и получаването на енергия. Когато нивото на червените кръвни клетки е под нормата, не може да се осигури жизненоважният кислород. Проблемът е често срещан при младите жени. Храните, които съдържат желязо, са: бобови култури, стафиди, спанак, крехко месо. Не е желателно да се приемат железни хранителни добавки, без те да са назначени от лекар!

 

30 – 39 години

За съжаление, в тази възраст хората стават немарливи към храненето си заради купищата ангажименти, които им поднася животът. Един от големите минуси е, че се ограничава значително консумацията на плодове и зеленчуци, а не бива. Нутриените в пресните плодове и зеленчуци – витамини, минерали, антиоксиданти – са изключително важни, за да поддържат фините метаболитни процеси в изправност и умът все така да продължава да е остър. Заради съдържанието на витамин К и С, фолат, селен, бета каротин, кверцетин и други антиоксиданти, ценни за 30+-годишните са зелените листни целенчуци, включително и бок-чой – вид китайско зеле. В тях също така се намират и магнезий, калий и калций.


Храна, която също не бива да се пропуска, е мазната риба заради омега-3 мастните киселини в нея. Те са необходими за правилното функциониране на сърдечносъдовата система, включително и работата на мозъка. Бременните и кърмещите жени задължително трябва да слагат на трапезата си седмично поне 2 пъти такъв продукт, разбира се, от проверени източници, които извършват проверка на нивото на живак в месото. Богати на омега-3 са сьомгата, сардините и пъстървата.

 

Следва продължение

 

Източник:
WebMD