Два традиционни десерта и една препоръчваща култура могат да ни донесат неочаквани нежелани резултати. Налага се отново да преразглезаме какво слагаме на трапезата си, особено когато сме обездвижени повече. Колкото и да не ни стигат понякога средствата, добре е да избягваме някои храни, за да не си навредим повече и в последствие стигнем до по-високи разходи. Дори и да обичаме тези храни, има варианти, в които те са по-полезни.


Млякото с грис е сред традиционните български десерт. Все още то е сред редовно поднасяните следобедни закуски при малки деца и вероятно любим десерт на мнозина. Млякото с грис няма никаква полза за организма, освен че доставя много калории и глутен, при което може да се превърне дори във вреден продукт. Високото съдържание на глутен, освен че би провокирало алергична реакция при склонните, затруднява пълноценното усвояване на желязо и витамин Д. Имайте предвид, че порция каша от грис е равна на две парчета вкусно шоколадово брауни – така че помислете още веднъж и подредете вкусовите си приоритети. Разбира се, няма никаква опасност за здравето, ако се хапва мляко с грис или грис халва веднъж в месеца.


Белият ориз е също толкова безполезен колкото гриста. Проблемът е не, че се консумира редовно дори, а че често той се поднася като основно ястие, а реално няма здравословни ползи. Доставя единствено енергия и никакво съдържание на протеини. Няма проблем да се консумира като гарнитура или в ястия, които комбинират зеленчуци и месо. В случай, че се държи на вкуса му, то вариантът е да се избере кафявият. Този ориз не е така шлифован и е запазил далеч повече полезни хранителни вещества. "Удар под кръста" за намеренията ни да отслабнем може да се окажат продуктите с овес. Овесените ядки могат да бъдат полезни само, когато се консумират като цели зърна, предлагани като натурално мюсли. Могат да се хапват сварени или предварително накъснати за ден-два, за да омекнат, ако се предпочитат така. Но всяка друга форма на поднасяне на овесените ядки, като каша, преработено мюсли, със сиропи и в комбинация със сушени плодове няма да помогне на диетата, напротив. Иначе, да, съдържат полезни вещества, от които наистина не е добре да се лишаваме. С цел отслабване или пълноценно хранене овесени ядки е добре да не се консумират по-често от 2-3 пъти седмично. И помнете – една порция включва само 2 супени овесени ядки, не повече!