Липсата на енергия може да повлияе върху изпълнението на ежедневни дейности и може да направи хората по-малко продуктивни. Видът и количеството храна играят важна роля за определяне на енергийните нива през деня. Въпреки че всички храни дават енергия, някои храни съдържат хранителни вещества, които помагат за увеличаване ѝ.

 

1. Банани


Бананите са едни от най-зареждащите с енергия плодове. Те са отличен източник на въглехидрати, калий и витамин В6, а всички те помагат за повишаване на енергийните нива в тялото. Проучване показва, че хапването на банан преди 75-километрово трасе за колоездене е толкова ефективно, колкото и напитка, богата на въглехидрати за подобряване на представянето на атлетите.

 

2. Мазна риба

Мазните риби, включително сьомга и риба тон са добри източници на протеини, мастни киселини и витамини от група В, което ги прави чудесна храна, която да се включи към менюто. Доказано е, че омега-3 мастни киселини намаляват възпаленията в тялото, което е честа причини за умора. 

 

3. Кафяв ориз

За разлика от белия ориз, кафявият е по-малко преработен и запазва по-голяма хранителна стойност. Той съдържа витамини, минерали и фибри. Благодарение на това има нисък гликемичен индекс, което помага за регулиране нивата на кръвната захар и за поддържане стабилни нива на енергия през целия ден.

 

4. Сладки картофи

Освен че са вкусни, сладките картофи осигуряват високи енергийни нива. Един средно голям сладък картоф съдържа до 23 грама въглехидрати, 3,8 грама фибри и 28% манган. Изключително богат е на витамин А – 438% от дневния препоръчителен прием. Фибрите и сложните въглехидрати в сладките картофи се усвояват бавно, което осигурява постоянно снабдяване с енергия.

 

5. Черен шоколад

Черният шоколад е с високо съдържание на какао за разлика от млечния или обикновения. Доказано е, че антиоксидантите в него увеличават притока на кръв в тялото. Този ефект подпомага доставянето на кислород до мозъка и мускулите, а това може да бъде особено полезно по време на упражнения. Антиоксидантите помагат и за намаляване на умствената умора и подобряване на настроението. Дори едно парченце шоколад е достатъчно да зареди с енергия.