Черният дроб представлява най-голяма жлеза в организма, като на него се дължи 2,5% от общото телесно тегло. На него са поверени редица важни функции, включително има роля в храносмилането, има и обменна, терморегулаторна, детоксична функция и др. Въпреки това, често не се замисляме за неговото здраве и начините, с които да го подобрим. 
 
Има някои храни, с чиято помощ можем да постигнем това по естествен път, тъй като те му помагат да се възстанови...
 

Чесън

Според Huffington Post консумацията на чесън помага на черният дроб да активира ензимите, които елиминират токсините в организма. В допълнение, чесънът има и високи нива на естествените съединения алицин и селен, които помагат за изчистването на черния дроб.
 
Алицинът например има антиоксидантни, антибиотични и противогъбични свойства, докато селенът повишава действието на антиоксидантите. В допълнение, чесънът съдържа и аргинин.
 

Кафе

Ободряващата напитка също има свойства, които могат да намалят риска от развитие на чернодробно заболяване. Изследователите не са наясно на какво се дължи този ефект.
NEWS_MORE_BOX
 
 
В данните на проучване консумацията на 4 чаши шварц кафе дневно се свързва с намален риск от развитие на заболяване на черния дроб с 44%. Въпреки благоприятните ефекти по отношение на черния дроб, изследователите подчертават, че кафето не може да обърне негативните ефекти от прекомерната консумация на алкохол
 

Авокадо


Консумацията на авокадо също е от полза за здравето на черния дроб. Този благоприятен ефект се дължи на антиоксиданта глутатион, който е отговорен за филтриране на вредните вещества от органа. Освен това, глутатионът предпазва от увреждания на чернодробните клетки.