Храната, която се яде, се отразява на всички органи в тялото, но също и на кожата. В зависимост от вида храна, може се повлияе на външния вид, като кожата може да изглежда млада и здрава или с несъвършенства и застарена. Затова в ежедневното меню трябва да се включват храни, които се отразяват благоприятно на кожата. 

 

Мастна риба


Мастната риба като сьомга, скумрия и херинга е отличен избор за храна за здрава кожа. Този вид риба е богат източник на омега-3 мастни киселини, които поддържат кожата еластична и хидратирана. Недостигът на омега-3 може да предизвика сухота. Омега-3 киселините също намаляват възпалението, което може да причини зачервявания и акне. Те дори могат да направят кожата по-малко чувствителна към слънчевите лъчи. Мастната риба съдържа и витамин Е, който предпазва кожата от свободните радикали и цинк, който е важен за производството на нови кожни клетки.

 

Авокадо

Авокадото е с високо съдържание на здравословни мазнини, които са от значение за поддържане на кожата еластична и хидратирана. Изследвания показват също, че авокадото съдържа съединения, които могат да предпазят кожата от увреждане от слънцето, което причинява бръчки и други признаци на стареене. Авокадото съдържа и витамин Е, антиоксидант, предпазващ кожата от оксидативни увреждания.

 

Орехи

Орехите са източник на есенциални мастни киселини – омега-3 и омега-6. Те намаляват възпаленията в кожата, като се борят успешно с бактериите и заздравяват по-бързо раните. Орехите също осигуряват добро количество антиоксиданти като витамин Е и витамин С, както и селен и протеин.

 

Червено вино

Червеното вино съдържа ресвератрол, който намалява стареенето на кожата. Той може да забави разпространението на свободните радикали, които уврежат кожните клетки. От друга страна, червеното вино трябва да се консумира с мярка, тъй като прекаленият му прием води до обратен ефект.

 

Полезни храни за кожата са също семената от слънчоглед, сладките картофи, соята, червените и жълтите чушки, броколите, доматите, соята и други.