Проучвания показват, че по празниците не се наблюдава увеличаване на теглото, а по-скоро повишаване на телесните мазнини. Безразборното хранене може да причини получаване на голям корем, подобен като този на Дядо Коледа. Ако обаче се подбират внимателно храните и количеството им, може да се избегне това подуване.


На първо място, може да се избират храни, които са по-здравословни и същевременно засищащи с високо съдържание на белтъчини и фибри. Могат да се консумират повече плодове и зеленчуци, ядки, кисело мляко, пълнозърнести храни, морски дарове и пуешко месо със салата. Най-лесният начин да се намалят калориите е да се ядат повече плодове и зеленчуци, тъй като са пълни с вода и фибри и не натоварват стомаха.


Празничната чиния може също да се запълни с кълнове. Те са богати на витамин К и С, както и серни съединения, подпомагащи процесите на детоксикация на черния дроб. Може да се включат и кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле, защото те притежават антиоксиданти, които имат болкоуспокояващи свойства и регулират храносмилането.Специалистите съветват също тялото да се хидратира непрекъснато. Дехидратацията може да създаде чувство за глад, а всъщност тялото да има нужда само от вода. Те коментират, че когато човек усети глад, първо трябва да изпие чаша вода и ако след това, ако чувството не намалее, тогава да се консумира храна. Нещо повече – приемът на чаша вода преди хранене помага за по-малко прието количество храна. Водата също предотвратява и някои от ефектите на алкохола. Може да се пие и зелен чай, тъй като той се бори с мазнините в корема. От друга страна е добре да се избягват безалкохолни напитки и прекомерен алкохол всеки ден. Храните, които не са за предпочитане са пържените картофи, захаросаните напити, преработеното и непреработеното червено месо. 


Ако все пак се преяде вечерта, закуската трябва да включва голяма купа овесена каша с канела. Тя помага за стабилизирането нивата на кръвната захар, което спомага за контролиране на апетита по-късно през деня.