Шоколадът несъмнено е едно от любимите лакомства на много хора по света, които на днешния 7 юли празнуват Международния ден на шоколада. Той може да бъде полезен за тялото и ума, като редица проучвания свързват умерения прием на шоколад с подобрена когнитивна функция и здраве на сърцето.

 

Какви са здравословните предимства на шоколада?


 

Шоколадът съдържа флавоноиди, които са силни антиоксиданти и могат да помогнат за понижение на кръвното налягане, намаляване на възпалението и подобряване на чувствителността към инсулина. В него има и теобромин, който помага за подобряване на нивата на добрия холестерол, настроението и концентрацията.

 

Изследванията категорично показват, че тъмният шоколад е по-добър за здравето. Той е богат на полезни съединения, за разлика от универсалния млечен шоколад, който съдържа какаово масло, захар, мляко и съвсем малки количества какао.

 

Тъмният шоколад е богат и на минерали, като желязо, магнезий и цинк. Антиоксидантите в него неутрализират свободните радикали, които могат да увредят клетките и тъканите в тялото.

 

Редовната консумация на тъмен шоколад може да намали риска от сърдечни заболявания. Някои от съединенията в тъмния шоколад, и по-специално флаванолите, влияят на двата основни рискови фактора за сърдечни заболявания: високо кръвно налягане и висок холестерол.

 

Флаванолите в тъмния шоколад стимулират производството на азотен оксид в тялото, което кара кръвоносните съдове да се разширяват, подобрява притока на кръв и понижава кръвното налягане. Благоприятното въздействие на тъмния шоколад върху кръвното налягане е по-силно при възрастните и хората с по-висок риск от сърдечни заболявания, в сравнение с по-младите и здрави хора.

 

Проучвания с по-ограничен обхват показват, че консумацията на 70-процентов тъмен шоколад влияе върху активността на гените, които регулират имунния отговор. От друго проучване от 2018 г. става ясно, че приемът на 30 грама тъмен шоколад с 84% какао всеки ден в продължение на 8 седмици значително намалява възпалителните биомаркери при хора с диабет тип 2.

 

Освен това хапването на тъмен шоколад може да подобри мозъчната функция и да помогне за предотвратяване на невродегенеративни състояния, като болест на Алцхаймер и Паркинсон. Съдържащите се в тъмния шоколад флаваноли могат да засилят невропластичността, което е способността на мозъка да се реорганизира, особено в отговор на нараняване и заболяване.

 

Хранителна информация

 

Тъмният шоколад със 70–85% какао е добър източник на магнезий, цинк и желязо. По данни на Министерството на земеделието на САЩ, 100 грама тъмен шоколад със 70–85% какао съдържа:

  • 604 калории;
  • 7,87 г протеин;
  • 43,06 г мазнини;
  • 46,36 г въглехидрати;
  • 11,00 г диетични фибри;
  • 24,23 г захар;
  • 12,02 мг желязо;
  • 230,00 мг магнезий;
  • 3,34 мг цинк

 

Колко шоколад мога да ям?

 

Проучванията за ползите от черния шоколад обикновено се базират на консумация от 20–30 г на ден. Тъмният шоколад е с по-висок процент какао и обикновено съдържа по-малко захар, но повече мазнини. Повече какао означава и повече флаваноли, така че най-добре е да изберете тъмен шоколад, който включва поне 70 процента какао.

 

Все пак, имайте предвид, че дори и тъмният шоколад има високо съдържание на мазнини и калории, така че умереността е от ключово значение.

 

Източници: 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/dark-chocolate

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4460349/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465250/

https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fasebj.2018.32.1_supplement.755.1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6202779/