Източник на антиоксиданти

Антиоксидантите mредпазват клетките ни от увреждане, причинено от свободните радикали, които са силно реактивни молекули, свързани с развитието на сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и други заболявания, свързани със стареенето. Тиквата съдържа високо количество бета-каротин. Освен че е източник на витамин А, бета-каротинът има и антиоксидантни свойства и подобрява някои функции на имунната система. Няколко проучвания са проследили връзката между консумацията на храни, богати на бета-каротин, и по-ниския риск от някои видове рак, но ефектът от приема на добавки с бета-каротин не винаги е водил до подобни резултати. 

 


Тиквата съдържа лутеин и зеаксантин - две други антиоксидантни съединения от семейството на каротеноидите. Те се натрупват в макулата и ретината на окото, като го предпазват от оксидативен стрес. Редовният прием на лутеин и зеаксантин е свързан с по-нисък риск от дегенерация на макулата и катаракта. Това помага за предотвратяване на някои видове рак и някои сърдечно-съдови заболявания. 

По-нисък риск от рак

Тиквата съдържа кукурбитацини. В лабораторни условия учените са изследвали свойствата на кукурбитацините от тиква от сорта Cucurbita andreana върху проби от ракови клетки. Няколко от тези съединения са намалили растежа на раковите клетки, особено кукурбитацин В. Кукурбитацин В защитава чернодробните клетки срещу действието на някои токсични съединения и притежава противовъзпалителен ефект. 

 

По-добър контрол на кръвната захар

Проследяването на данните от лабораторни модели и пациенти с диабет тип 2 е показало, че сокът от тиква от сорта Cucurbita ficifolia намалява нивата на кръвната захар. Ето защо е полезно да се консумира при диабет тип 2 или инсулинова резистентност.

Източник на микроелементи

Тиквата е добър източник на желязо, което е от ключово значение за преноса на кислород и образуването на червени кръвни клетки в кръвта. Желязото е важно за производството на нови клетки, хормони и невротрансмитери. Въреки това, желязото от растителен произход се усвоява по-слабо от организма, отколкото желязото от животински произход. Усвояването на желязо от растителен произход се подобрява, когато се консумира с определени хранителни вещества, като витамин С.

 

Тиквата е добър източник на манган, който действа като кофактор за няколко ензима, които участват в различни метаболитни процеси и има антиоксидантно действие. Тиквата е отличен източник на мед, което е важно за образуването на хемоглобин и колаген и защита от свободните радикали.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=courge_nu