Редовната консумация на кофеин променя трайно молекулярното функциониране на клетките на хипокампа - мястото, свързано с паметта в мозъка.

 

Това се изразява в по-голяма пластичност на невроните, което може да улесни ученето и да подобри паметта.


 

Много хора консумират кафе.

 

Някои го консумират заради вкуса, а много заради стимулиращите свойства на кофеина.

 

Всъщност кофеинът повишава бдителността и концентрацията в часовете след консумацията му.

 

Освен това има ефект върху паметта: няколко епидемиологични и експериментални проучвания са установили ползите от кафето при болестта на Алцхаймер.

 

Проучване във фаза 3 дори е било стартирано през 2021 г. в град Лил, Франция, за да се оцени ефектът на кофеина върху когнитивните функции на пациенти с ранна или умерена форма на това невродегенеративно заболяване (CAFCA проучване).

 

В експерименталния лабораторен модел, изследователите са фокусирали работата си върху хипокампа - мозъчна структура, която е основното място на паметта в мозъка и е засегната при болестта на Алцхаймер.

 

Те ежедневно са давали на лабораторните модели, перорално, умерена доза кофеин, приблизително еквивалентна на три чаши кафе на ден.

 

След две седмици на този режим, учените са изследвали клетките на хипокампа.

 

Те са анализирали профила на експресия на гените - транскриптомни анализи, химичните модификации на протеините, прикрепени към ДНК, които е вероятно да модифицират тази експресия - епигенетични анализи и дори природата на протеините и другите молекули, присъстващи в клетките - протеомика и метаболомика.

 

Кофеинът наистина оставя дългосрочни молекулярни „следи“ в хипокампа, особено на епигенетично ниво.

 

Тези следи не са еднакви в зависимост от типа клетка.

 

Например някои метаболитни пътища изглежда са модулирани надолу в не-невронни клетки на хипокампа - глиални клетки, докато активността на други пътища се регулира в невроните.

 

По време на учебен процес транскрипционната активност, която отразява нивото на генна експресия, се увеличава в хипокампа.

 

Това е нормално, тъй като тази структура е мобилизирана в запаметяването.

 

Това увеличение е много по-силно при редовна консумация на кофеин.

 

Ако погледнем по-отблизо, метаболитните пътища, намалени от кофеина в глиалните клетки, в състояние на покой, в крайна сметка се активират при учебен процес.  

 

Тези, които се активират в невроните, са още по-силно активирани.

 

Тези данни предполагат, че кофеинът улеснява реакцията на хипокампа към учебния процес, благодарение на съгласувано действие на ниво невронни и не-невронни клетки, поясняват учените.

 

Какви са ползите от кафето?

Проучванията показват, че кафето също така ограничава риска от развитие на определени заболявания като мозъчно-съдови инциденти и някои видове рак.

 

Предишно проучване на Националния институт по рака (NCI) също е установило, че хората на възраст от 50 до 71 години, които приемат средно по три чаши кафе на ден, са по-добре защитени от летален изход от сърдечносъдови и респираторни заболявания, инсулти, травми, злополуки, диабет и дори инфекции.

 

Консумацията на кофеин също е свързана с по-дълга продължителност на живота и има защитен ефект срещу когнитивен спад, който настъпва по време на болестта на Алцхаймер.

 

В ново проучване, публикувано в списание Nature Neuroscience, изследователи от Университета Джон Хопкинс в Балтимор са открили ново предимство на една от най-консумираните напитки в света.

 

Според тях кафето стимулира паметта - ефект, който никога досега не е бил наблюдаван.

 

Проучването се е провело с участието на 73 доброволци, които е трябвало да видят различни изображения, представящи обекти.

 

След това половината от групата е получила доза от 200 милиграма кофеин - еквивалент на две чаши кафе, а другата половина е получила плацебо.

 

На следващия ден изследователите са помолили двете групи да разгледат друг набор от изображения.

 

Някои са били същите като предишния ден, някои са били нови, а някои - подобни, но с малки разлики.

 

И двете групи еднакво успешно са разграничили старите от новите изображения.

 

Въпреки това, тези, които са консумирали кофеин, са били по-добри в забелязването на разликите в сходните изображения.

 

Следователно това проучване предполага, че кофеинът подобрява паметта за период от най-малко 24 часа.

 

Ако е бил проведен само стандартен експеримент за тестване на паметта, без да се използват сходни изображения, нямаше да може да се установи този ефект на кофеина, поясняват учените.

 

С тези образи, които са трудни за разграничаване, мозъкът трябва да се заеме с малко по-трудна задача.

 

Следователно този процес, наречен разделяне на моделите, е подсилен от кофеина.

 

Референции:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/cerveau-boire-cafe-regulierement-effets-benefiques-memoire-apprentissage-51545/

http://www.nature.com/neuro/journal/vaop/ncurrent/full/nn.3623.html

https://www.jci.org/articles/view/149371/ga