Високо съдържание на белтъчини

Яйцата съдържат протеини с висока биологична стойност.

 


Протеините са ценни за изграждане, възстановяване и поддържане на здрави тъкани, като кожа, мускули и кости.

 

Те са важни и при образуване на храносмилателни ензими и хормони.

 

Протеините, съдържащи се в яйцето, се считат за пълноценни, защото съдържат всичките 9 есенциални аминокиселини, които са от съществено значение за здравето ни и то в подходящи пропорции.

 

Качеството на протеините в яйцата се използва като референтен показател за оценка на качеството на други хранителни белтъчини.

 

Близо 60% от яйчния протеин се съдържа в белтъка, а останалите 30% - в жълтъка.

 

Каротеноиди

Яйчният жълтък съдържа два мощни антиоксиданта от групата на каротеноидите: лутеин и зеаксантин.

 

Каротеноидите са вещества, подобни на витамин А, които имат антиоксидантни свойства и, за които е известно, че помагат за предотвратяване на заболявания, свързани със стареенето, като катаракта, макулна дегенерация, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

 

Тези антиоксиданти неутрализират или намаляват наличните свободни радикали в тялото и по този начин ограничават клетъчното увреждане.

 

Консумацията на храни, богати на лутеин, каквито са яйцата, може да помогне за предотвратяване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата, която е една от водещите причини за слепота при хора на възраст 65 и повече години, но също намалява риска от катаракта.

 

Възможната роля на каротеноидите в превенцията на сърдечносъдови заболявания е свързана с намаленото окисляване на LDL-холестерола - „лошия холестерол“ и с намаленото образуване на плаки по стените на артериите.

 

Каротеноидите могат да намалят риска от развитие на някои видове рак.

 

Данните от проспективното проучване Nurses' Health Study, което е било проведено с участието на  83 234 медицински сестри, е показало, че колкото по-висок е бил приемът на лутеин и зеаксантин, толкова по-малък е бил рискът от развитие на рак на гърдата при жени в перименопауза.

 

Холин

Яйцето е отличен източник на холин, който има важна роля в развитието и функционирането на мозъка, предимно на центъра на паметта.

 

Холинът се съдържа главно в жълтъка на яйцето.

 

Нуждите от холин са от съществено значение по време на ембрионалното развитие.

 

Ниският прием на холин по време на бременност и кърмене може да има дългосрочни ефекти върху развитието на мозъка на детето.

 

Проучване с лабораторни модели е показало, че добавянето на холин, по време на ембрионалното развитие или веднага след раждането, е подобрило когнитивните функции, концентрацията и паметта.

 

Холестерол

Високите нива на холестерол в кръвта са свързани с повишена честота на сърдечносъдови заболявания.

 

Повечето насоки за хранене при лечение на тези заболявания имат за цел да намалят консумацията на храни с високо съдържание на холестерол и по този начин да се ограничи приема на жълтъци до два или три на седмица.

 

Много проучвания са показали незначетилна връзка между приема на холестерол от храната и честотата на сърдечносъдовите заболявания.

 

Консумацията на едно яйце на ден няма значително влияние върху сърдечносъдовия риск.

 

Проспективно проучване, проведено с участието на 117 000 здрави мъже и жени, не е показало значителна връзка между консумацията на яйца и сърдечносъдовите заболявания.

 

Според това проучване рискът не е бил по-висок при тези участници, които са консумирали по-малко от едно яйце на седмица, отколкото при тези, които са консумирали повече от едно на ден.

 

Други проучвания са показали, че храни с високо съдържание на холестерол, но с ниско съдържание на наситени мазнини, като яйчените жълтъци, имат незначителен ефект върху нивата на холестерола в кръвта.

 

Скорошни проучвания са показали, че контролът на липидите в кръвта се постига по-добре чрез намаляване на консумацията на транс- и наситени мазнини, вместо чрез елиминиране на холестерола от храната.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=oeuf_nu