Високо съдържание на белтъчини
Яйцата съдържат протеини с висока биологична стойност.
Протеините са ценни за изграждане, възстановяване и поддържане на здрави тъкани, като кожа, мускули и кости.
Те са важни и при образуване на храносмилателни ензими и хормони.
Протеините, съдържащи се в яйцето, се считат за пълноценни, защото съдържат всичките 9 есенциални аминокиселини, които са от съществено значение за здравето ни и то в подходящи пропорции.
Качеството на протеините в яйцата се използва като референтен показател за оценка на качеството на други хранителни белтъчини.
Близо 60% от яйчния протеин се съдържа в белтъка, а останалите 30% - в жълтъка.
Каротеноиди
Яйчният жълтък съдържа два мощни антиоксиданта от групата на каротеноидите: лутеин и зеаксантин.
Каротеноидите са вещества, подобни на витамин А, които имат антиоксидантни свойства и, за които е известно, че помагат за предотвратяване на заболявания, свързани със стареенето, като катаракта, макулна дегенерация, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.
Тези антиоксиданти неутрализират или намаляват наличните свободни радикали в тялото и по този начин ограничават клетъчното увреждане.
Консумацията на храни, богати на лутеин, каквито са яйцата, може да помогне за предотвратяване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата, която е една от водещите причини за слепота при хора на възраст 65 и повече години, но също намалява риска от катаракта.
Възможната роля на каротеноидите в превенцията на сърдечносъдови заболявания е свързана с намаленото окисляване на LDL-холестерола - „лошия холестерол“ и с намаленото образуване на плаки по стените на артериите.
Каротеноидите могат да намалят риска от развитие на някои видове рак.
Данните от проспективното проучване Nurses' Health Study, което е било проведено с участието на 83 234 медицински сестри, е показало, че колкото по-висок е бил приемът на лутеин и зеаксантин, толкова по-малък е бил рискът от развитие на рак на гърдата при жени в перименопауза.
Холин
Яйцето е отличен източник на холин, който има важна роля в развитието и функционирането на мозъка, предимно на центъра на паметта.
Холинът се съдържа главно в жълтъка на яйцето.
Нуждите от холин са от съществено значение по време на ембрионалното развитие.
Ниският прием на холин по време на бременност и кърмене може да има дългосрочни ефекти върху развитието на мозъка на детето.
Проучване с лабораторни модели е показало, че добавянето на холин, по време на ембрионалното развитие или веднага след раждането, е подобрило когнитивните функции, концентрацията и паметта.
Холестерол
Високите нива на холестерол в кръвта са свързани с повишена честота на сърдечносъдови заболявания.
Повечето насоки за хранене при лечение на тези заболявания имат за цел да намалят консумацията на храни с високо съдържание на холестерол и по този начин да се ограничи приема на жълтъци до два или три на седмица.
Много проучвания са показали незначетилна връзка между приема на холестерол от храната и честотата на сърдечносъдовите заболявания.
Консумацията на едно яйце на ден няма значително влияние върху сърдечносъдовия риск.
Проспективно проучване, проведено с участието на 117 000 здрави мъже и жени, не е показало значителна връзка между консумацията на яйца и сърдечносъдовите заболявания.
Според това проучване рискът не е бил по-висок при тези участници, които са консумирали по-малко от едно яйце на седмица, отколкото при тези, които са консумирали повече от едно на ден.
Други проучвания са показали, че храни с високо съдържание на холестерол, но с ниско съдържание на наситени мазнини, като яйчените жълтъци, имат незначителен ефект върху нивата на холестерола в кръвта.
Скорошни проучвания са показали, че контролът на липидите в кръвта се постига по-добре чрез намаляване на консумацията на транс- и наситени мазнини, вместо чрез елиминиране на холестерола от храната.
Референции:
https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=oeuf_nu