Умерената консумация на яйца може да увеличи количеството на полезните за сърцето метаболити в кръвта.

 

Това показва проучване, публикувано в eLife.


 

Резултатите показват, че консумацията на до едно яйце на ден може да помогне за намаляване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

 

Яйцата са богат източник на холестерол, но съдържат и различни основни хранителни вещества.

 

Има противоречиви доказателства за това дали консумацията на яйца е полезна или вредна за здравето на сърцето.

 

Проучване от 2018 г., публикувано в списание Heart, което се е провело с участието на приблизително половин милион възрастни в Китай, е установило, че хората, които консумират яйца ежедневно - около едно яйце на ден, имат значително по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт, отколкото тези, които консумират яйца по-рядко.

 

За да проучат по-добре тази връзка, изследователите са провели популационно проучване, което е проследило как консумацията на яйца влияе върху маркерите за сърдечносъдово здраве в кръвта.

 

Малко проучвания досега са разглеждали ролята, която метаболизмът на плазмения холестерол играе във връзката между консумацията на яйца и риска от сърдечносъдови заболявания.

 

В изследването са участвали 4778 участници от China Kadoorie Biobank, от които 3401 са имали сърдечносъдови заболявания, а останалите 1377 - не. 

 

Изследователите са използвали техника, наречена насочен ядрено-магнитен резонанс, за да измерят 225 метаболита в кръвните проби, които са били взети от участниците.

 

От тези метаболити те са идентифицирали 24, които са свързани с консумацията на яйца.

 

Анализите показват, че хората, които приемат умерено количество яйца, имат по-високи нива на протеин в кръвта си, наречен аполипопротеин А1 - градивен елемент на липопротеините с висока плътност - HDL, известен също като „добър липопротеин“, който е свързан с "добрия холестерол".

 

Тези хора са имали особено по-големи HDL молекули в кръвта си, които помагат за изчистване на холестерола от кръвоносните съдове и по този начин предпазват от стеснение на кръвоносните съдове, които могат да доведат до инфаркти и инсулт.

 

Освен това изследователите са открили 14 метаболита, които са свързани със сърдечни заболявания.

 

Екипът е установил, че участниците, които консумират по-малко яйца, имат по-ниски нива на полезни метаболити и по-високи нива на вредни метаболити в кръвта си, в сравнение с тези, които кансумират яйца по-редовно.

 

Резултатите предоставят потенциално обяснение за това как консумацията на умерено количество яйца може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания.

 

Необходими са повече проучвания, за да се потвърдят фунциите, които липидните метаболити изпълняват във връзката между консумацията на яйца и риска от сърдечносъдови заболявания.

 

Референции:

https://medicalxpress.com/news/2022-05-eggs-boost-heart-health.html

https://dx.doi.org/10.7554/eLife.72909