Черният чай се прави от листата на Camellia sinensis - същите листа, използвани за приготвянето на зелен чай, чай oolong и бял чай.

 

В действителност черният чай е зелен чай, който е ферментирал.


 

Ферментацията кара клетките да се окисляват и следователно той губи своите оригинални антиоксидантни съединения - полифенолите.

 

Какви са ползите от черния чай?

В проучване, публикувано през 2017 г. в Journal of Agricultural and Food Chemistry, учени от отдела за изследвания и здраве на Центъра IFAPA, са успели да установят наличието на някои полезни съединения, присъстващи само в черния чай.

 

Веществата, които се генерират по време на процеса на ферментация на черния чай - теафлавините, се абсорбират до 94% по време на процеса на храносмилане.

 

Червата са отговорни за усвояването на тези полезни съединения.

 

Тези съединения, подобно на полифенолите, също притежават антиоксидантни свойства.

 

Теафлавините също са ценни за предпазване от ракови заболявания, инфекции, диабет и сърдечни заболявания, поясняват учените.

 

Защо е важно да приемаме черен чай?

Проучването, в което са участвали и Университетите в Глазгоу, Обединеното кралство, Парма, Италия и Калифорния, САЩ, е показало, че най-високата концентрация на теафлавините в урината се наблюдава 12 часа след консумацията на черен чай.

 

Това означава, че дебелото черво е от ключово значение за усвояването на тези вещества.

 

В дебелото черво теафлавините претърпяват голяма химическа трансформация, която ги превръща в по-прости молекули, които се абсорбират и метаболизират в кръвния поток и, когато е подходящо, достигат до целевите органи, за да осъществят благоприятното си действие.

 

Защо е важен микробиомът?

По този начин, за да преминат теафлавините в кръвообращението и да можем да ги усвоим пълноценно, е от ключово значение те да бъдат разградени на по-малки части, с което ще се улесни процесът на усвояване.

 

Ключово значение за този процес имат полезните чревни бактерии, известни също като микробиом.

 

В дебелото черво популациите на тези бактерии са най-концентрирани.

 

Без микробиом би било по-трудно тези съединения да преминат успешно в кръвта.

 

Важността на здравия микробиом, който е способен да извършва функциите си, се подчертава и поради сложността и размера на веществата, които се съдържат в чая.

 

Именно поради голямата им сложност и размер, абсорбцията на теафлавините не се извършва в стомаха или тънките черва.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/beber-te-negro-menor-riesgo-mortalidad_626

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-0041

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28595385/