Бадемите съдържат високи нива фитостероли.

 

Фитостеролите са съставки със структура, много подобна на тази на холестерола, който се съдържа в продукти от животински произход.


 

Тази прилика позволява на фитостеролите да се конкурират с холестерола в червата и следователно да намалят абсорбцията му.

 

Мета-анализ на 41 клинични проучвания е показал, че приемът на 2 g фитостероли на ден, намалява нивата на LDL холестерола с 10% и че това намаление може да достигне до 20% при спазване на диета с ниско съдържание на мазнини, наситени мастни киселини и холестерол.

 

Това количество от 2 g на ден е практически невъзможно да се набави само с храненето.

 

Източник на ненаситени мастни киселини

Повече от половината от мазнините в бадемите са мононенаситени мазнини, особено олеиновата киселина, която също се съдържа в зехтина и рапичното масло.

 

Проучване, проведено с участието на повече от 80 000 жени, проследени за период от 14 години, е показало, че консумацията на мононенаситени мастни киселини е свързана с намален риск от сърдечносъдови заболявания.

 

Мета-анализ на 27 клинични проучвания, публикувани между 1970 и 1991 г., е показал повишаване на HDL - „добрия“ холестерол, когато въглехидратите са били частично заменени с мононенаситени мазнини в диетата.

 

Това заместване не засяга нивата на LDL холестерола.

 

Сред всички останали ядки, бадемът е с най-високо съдържание на наситени мастни киселини.

 

Бадемите са богати на диетични фибри

Бадемът съдържа високи количества фибри - 80% неразтворими и 20% разтворими.

 

Фибрите помагат за нормализиране на храносмилането, в допълнение към по-бързия засищащ ефект.

 

Няколко проучвания са показали, че диетата с високо съдържание на фибри е свързана с по-нисък риск от рак на дебелото черво.

 

Разтворимите фибри насърчават отделянето на холестерол с фекалиите, което води до намаляване на нивата на холестерола в кръвта.

 

Диета с високо съдържание на разтворими фибри помага за контрол на нивата на кръвната захар и инсулина.

 

Отличен източник на растителни протеини

Бадемът е богат на качествени протеини, но непълноценни спрямо тези от животински източници.

 

Растителните протеини се различават от животинските по своя аминокиселинен състав.

 

Те обикновено са с по-високо съдържание на аргинин, но с по-ниско съдържание на лизин.

 

Скорошно проучване е показало, че аргининът има кардиопротективен ефект чрез понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

 

Също така аргининът притежава важни свойства за енергийния метаболизъм - увеличава окисляването на въглехидратите и липидите чрез модулиране на гени, които регулират основния енергиен разход.

 

Той стимулира синтеза на азотен оксид, който е мощен невротрансмитер в тялото, насърчаващ вазодилатацията на кръвоносните съдове.

 

Някои проучвания са показали, че аргининът може да помогне за подобряване на кръвообращението в артериите на сърцето и по този начин да предотврати някои сърдечносъдови заболявания.

 

Антиоксиданти

Бадемите имат високо съдържание на антиоксиданти, които намаляват клетъчното увреждане и натрупването на свободни радикали.

 

Сред тях е витамин Е8, наричан още "алфа-токоферол", който е мощен антиоксидант и има защитен ефект срещу сърдечносъдови заболявания, диабет, хипертония и когнитивен спад.

 

Бадемите съдържат и сквалени, които са прекурсори на фитостеролите.

 

Няколко проучвания са показали, че тези съединения имат антиоксидантни и антиканцерогенни ефекти, като предотвратяват туморния растеж и инактивират множество канцерогени.

 

Кората на бадемите съдържа фенолни съединения, които според in vitro проучвания имат противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=amande_nu