Месото е важен хранителен продукт, който доставя на организма ни хранителни вещества с неповторим състав и структура. Съдържанието на белтъчини го прави изключително необходимо в процеса на растеж и изграждане на важни структури и органи, което е условие за устойчиво здраве в дългосрочен план.
Традиция за човешката история е използването на месото в храненето не само в чист вид, но и прилагането му в колбаси.
Създаването на специализирани детски колбаси от друга страна гарантира, че освен полезните вещества, съдържанието на продукта ще бъде съобразено с особеностите на детския организъм да усвоява природно заложените вещества в месото и от друга страна ще се контролира добавянето на вещества, необходими за производствения процес и търсени за овкусяване на продукта, които биха могли да навредят на финия метаболизъм в тази крехка възраст.Месото...
Месото е основна съставка в колбасите. Особено пълноценно за организма е месото от мускулната тъкан, което е с най-високо белтъчно съдържание (15-22%), и съответно на ценни вещества, и ниско съдържание на мазнини.


В месото се съдържат важни белтъчини като актин, миозин, актомиозин и други, които са необходими за функционирането и развитието на мускулите.


Намират се и ценни аминокиселини в подходящо съотношение за човешкия организъм като триптофан, лизин, аргинин.
Триптофанът е аминокиселина, благодарение на която организмът ни произвежда серотонин, изключително важен невротрансмитер, отговорен за доброто настроение и благоразположение, например. Лизинът играе важна роля за развитието на костна тъкан и подпомага усвояването на калция. Освен това е необходим елемент за имунната система при продукцията на ензими, хормони и антитела,  за защитата на организма срещу вируси и други вредни микроорганизми. Тези две ценни аминокиселини не се синтезират от човешкия организъм и единственото им набавяне е чрез храната, основно чрез консумация на месо.
Аргининът е необходим за образуването на мускулна тъкан и редуциране на мазнините в тялото. Условно незаменима киселина е, което означава, че се отделя от организма в зависимост от етапа на развитие и здравословно състояние. За децата и при боледуване е от изключително значение допълнителното й внасяне чрез храната.


Месото е основен източник на витамини от група В – Витамин В1, витамин В6 и ниацин, необходими за обмяната на веществата в организма.

Минералният състав, който доставя месото, е изключително богат. Чрез консумацията му се осигуряват калий, фосфор, натрий,  калций, магнезий, цинк, като наличието на желязо, прави месото почти незаменим за организма ни продукт.  Повече желязо се съдържа в червеното крехко месо.

Известен е фактът, че консумацията на животински мазнини, които се съдържат в сланината и шарените меса, води до редица здравословни проблеми, което прави прилагането им при храненето на децата неадекватно.

По-бедни на мазнини са белите меса, каквото е птичето, заради което са изключително предпочитани при производството на специализирани месни продукти, диетични и детски, като шунка, кренвирши, пресни колбаси и други.Функционални храни...
Колбасите, за производството на които се използва качествено крехко месо - богатото на полезни за организма вещества, контролира се състава на вредните за организма съставки и се добавят други полезни за подобряване не само на вкусовите, но и на хранителните характеристики на продукта, се определят като функционални.
Тези продукти не съдържат соя, глутен, оцветители и излишни консерванти, ограничено е и съдържанието на сол.
Качественото месо, подбрано бедно на мазнини, и липсата на споменатите нутриенти не натоварват обмяната на вещества и организма като цяло, вследствие на което вероятността за непоносимост и алергия е сведена до минимум.
Хранителните и вкусовите характеристики на колбасите могат да бъдат подобрени чрез въвеждане на други естествени продукти в тях, като мляко за повече калций и моркови, който освен че доставят бета-каротин, придават и деликатна наслада при консумирането.
Може да бъде добавен и витамин С като елемент от антиоксидантния комплекс, осигуряващ по-висока устойчивост на организма срещу заболяване.
С подобно съдържание и полезен състав функционалните продукти осигуряват на организма полезни вещества, особено необходими в процеса на растеж при децата.
Полезният продукт за детето изисква не само висок стандарт на качество, но и това, той да е съобразен с особеностите на потребителите, за които е предназначен.