В условия на извънредни мерки, когато се редуцират излизанията ни и трябва да избягваме социалните контакти, знаем, че и посещението в магазина може да се превърне в проблем.


Нека поне, когато сме стигнали до щандовете, да знаем предварително, кои продукти си заслужава да сложим в кошницата. Имайте предвид и че този режим има една много положителна страна – ще ни даде възможност да регулираме всички онези процеси, с които не успяваме във физическо динамичното ежедневие. Например най-сетне ще успеем да регулираме стомаха си.


Към какво трябва да знаем, че е най-важно да се придържаме в храненето? Сега приоритет стават стойностните хранителни качества като съдържание на полезни нутриенти. По този начин успешно и естествено ще подкрепим организма и имунитета си отвътре. Когато трябва да избираме продукти за по-дълъг период, съвсем нормално е да се насочим към пакетираните храни като ориз, боб, леща, макаронени изделия и замразените зеленчуци. Можем да купуваме хляб, месо, свежи плодове и зеленчуци в по-големи количества отпреди.

 

Защо е добре да се насочим към бобовите култури? Освен че са дълготрайни, тези храни са изключитено полезни с веществата, които съдържат. Те са идеален източник на растителни протеини и фибри. Нахутът и лещата могат да се добавят в салати, макаронени изделия, супи.  

 

Друг продукт, който има смисъл да се взима, е консервираната риба. Кутийките риба тон или сьомга ни зареждат с полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Какво по-добро от храни, които борят възникващите възпалителни процеси в тялото при функционирането му.


Не е традиционно за българина да консумира ядкови масла, но фъстъченото, също е добър източник на здравословни мазнини и протеини, стига да не се страда от алергия. Традиционното олио от слънчогледово семе е по-добрата мазнина за готвене. Може би е време да въведем и сусамовия тахан, който е и богат на калций.


Сега е времето, когато бързането не е оправдание за липса на възможност за избор на здравословно ядене. Първо, „тъпченето“ с бял хляб може да спре и въобще всички рафинирани брашна да се заменят с ценните пълнозърнести. Ако не сме готвили киноа, сега е моментът; ако сме се мръщили на кафевия ориз, сега можем да изберем нашата марка. 


Вкъщи винаги може да се приготви пълноценна закуска и толкова любимите кифли и козуначета да заменим с овесени ядки, които могат да се гарнират със сухи плодове или сирене. Нека не забравяме и елдата. Това е типична, но позабравена, българска храна.


Когато избираме от рафтовете консерви със зеленчуци, например домати, е добре да се вглеждаме в етикета за съдържание на захар. Това се отнася и за лютеницата, която е един чудесен български продукт, постоянно присъстващ на трапезата ни.


Преди да завършим тази категория продукти – не забравяйте да минете през витрините и да си вземете хубаво българско сирене и яйца. Ето, добавихме още малко калций, витамин D и други полезни протеини и мазнини в менюто си. 


Ядките са ценни, заради антиоксидантите, минералите и фибрите, които съдържат, и най-вече с малко се нахранваш. Може да взимате слънчогледово и тиквено семе, бадеми, кашу, фъстъци, орехи и др. Пуканките също носят полза на организма – богати са на фибри, с помощта на които можем да регулираме стомаха си. 


Една от задачите ни, свързани с храненето и поддържането на добро здраве и мунитет, е да осигуряваме достатъчно течности на тялото си. Когато сме затворени на едно място, обикновено забравяме водата. Сега не бива. Можем спокойно да пием необходимите 2 ½ литра за деня, без да се притесняваме за свързания с това проблем. 


Млякото също е храна, която не бива да се пропуска. Чрез млякото можем да приемаме една част от необходимия ни витамин D и калций. Изберете все пак по-полезните и надеждни варианти. Киселото мляко със знак БДС е по-здравословният избор. Плодовото мляко без захар е по-добрият вариант. Млякото е ценно и защото ни хидратира.


Когато сигнем при хладилниците със замразени храни, този път нека не подминаваме ягодите, горските плодове, броколите, спанака, карфиола, зеления фасул и др. Всички те могат да ни дадат ценни витамини и минерали, вярно не толкова колкото свежите, но при всички случаи повече от парчето пица. Освен това с тях можем да добавим нов вкус или получим ново ястие. 


За какво се сещате още? Шоколад? Да, може, но мъничко, от най-качествения – трябва ни домапин в тази криза!