Полът, както и методът на приготвяне на кафето може да са от ключово значение за връзката между консумацията на кафе и повишения холестерол, който е известен рисков фактор за сърдечни заболявания, предполага изследване, публикувано в списанието Open Heart.

 

Консумацията на еспресо се свързва с най-голяма разлика между половете в нивото на холестерола.


 

Шварц кафето е свързано с най-малката разлика в нивата на холестерола между половете, показват проучванията.

 

Естествено срещащите се химически вещества в кафето – дитерпени, кафестол и кахвеол – повишават нивата на холестерола в кръвта.

 

Методът на приготвяне на кафето също е от значение, но не е ясно какво влияние може да има кафето еспресо и в какви количества.

 

Поради това изследователите са искали да сравнят влиянието на кафето еспресо с кафе, приготвено по други методи сред възрастни на възраст 40 и повече години, средната възраст на участниците е била 56 години.

 

Те са анализирали данни от 21 083 участници, сред които 11 074 жени и 10 009 мъже, участващи в седмото проучване от поредицата Tromsø през 2015-16 г. - дългосрочно проучване сред населението, което е започнало през 1974 г., включващо жители на норвежкия град Тромсьо.

 

Участниците са били попитани колко чаши кафе на ден приемат и са били разделени на няколко групи, в зависимост от броя - нито една, 1–2 чаши/ден, 3–5 чаши/ден и 6 или повече чаши/ден.

 

Разделянето е извършено и според това какъв вид напитка са приемали — филтрирано кафе, шварц кафе, кафе от преса, еспресо от кафемашина, кафе от капсули, мока, инстантно кафе.

 

Взети са кръвни проби и са измерени височината и теглото на участниците.

 

Потърсена е била и информация за потенциално въздействащи фактори: хранене и начин на живот, включително тютюнопушене, прием на алкохол и физическа активност, социално-икономически статус и наличие или не на диагноза за диабет тип 2.

 

Жените пият средно малко под 4 чаши кафе всеки ден, докато мъжете пият средно около 5 чаши.

 

Анализът на данните е показал, че връзката между консумацията на кафе и серумния общ холестерол варира в зависимост от метода на приготвяне на кафето, със значителни разлики по пол за всички видове шварц кафе.

 

Пиенето на 3-5 чаши еспресо дневно е значително свързано с повишен серумен общ холестерол, особено при мъжете.

 

В сравнение с тези, които не пият кафе, тази консумация е свързана с 0,09 mmol/l по-висок серумен холестерол при жените срещу 0,16 mmol/l по-висок при мъжете.

 

Ежедневното количество от 6 или повече чаши филтърно кафе също се свързва с повишен холестерол в подобна степен и при двата пола: 0,30 mmol/l по-високо при жените срещу 0,23 mmol/l по-високо при мъжете.

 

Приемането на 6 или повече чаши филтърно кафе всеки ден се свързва с 0,11 mmol/l по-висок холестерол сред жените, но не и сред мъжете, в сравнение с тези, които не пият филтърно кафе.

 

Докато разтворимото кафе се свързва с повишаване на холестерола и при двата пола, холестеролът не се повишава заедно с броя на изпитите чаши, в сравнение с тези, които не пият разтворимо кафе.

 

Изследователите посочват, че не е имало стандартизиран размер на чашата, използван в тяхното изследване.

 

Норвежците са склонни да пият от по-големи чаши за еспресо, отколкото италианците.

 

Различните видове еспресо – от кафемашини, капсули или мока – също вероятно съдържат различни нива на ключовите естествено срещащи се химически вещества в кафето.

 

И все още няма очевидни обяснения за несъответствието между половете в реакцията на холестерола към пиенето на кафе, добавят учените.

 

Интересно е, че кафето съдържа повече от хиляда различни фитохимикали.

 

Приемът на всяко съединение зависи също от разнообразието от видове кафе, степента на изпичане, вида и метода на приготвяне и количеството използвано кафе, поясняват учените.

 

Експерименталните проучвания показват, че кафестолът и кахвеолът, както и повишаването на общия холестерол, имат противовъзпалителни ефекти, защитават черния дроб и намаляват риска от рак и диабет.

 

Референции:

https://medicalxpress.com/news/2022-05-drinker-sex-brewing-method-key.html

https://dx.doi.org/10.1136/openhrt-2021-00194