Начинът на хранене е особено важен в напреднала възраст и една от храните, които се препоръчват, е пълномасленото мляко поради високото му хранително съдържание.

 

Изследователи от CIBEROBN и URV-IISVP Human Nutrition Unit са проучили възможната връзка между консумацията на мляко и когнитивното здраве.


 

Резултатите от проучването са изненадващи, защото свързват високата консумация на пълномаслено мляко с по-висока степен на когнитивен спад при възрастни хора с висок риск от сърдечносъдови заболявания.

 

Въпреки резултатите, изследователите поясняват, че са необходими повече изследвания, за да може да се каже, че има причинно-следствена връзка между консумацията на мляко и свързаната с възрастта деменция.

 

Напрежение, здрави кости и памет

Когато говорим за добро когнитивно здраве, имаме предвид правилната мозъчна функция по отношение на вниманието, ученето, паметта, изпълнителната функция и способността за вземане на решения и планиране.

 

Достигането на напреднала възраст с добро когнитивно здраве е знак за пълноценно качество на живот, но също така е от съществено значение и здравето на костите.

 

Фрактурите на тазобедрената става увеличават риска от летален изход при възрастни хора.

 

Кръвното налягане е друг от здравните показатели, които трябва да се контролират, защото хипертонията е първият рисков фактор за сърдечносъдови заболявания и това е основната причина за леталитет в света.

 

Млякото е храна, богата на калций и висококачествен протеин, който лесно се усвоява.

 

Ето защо консумацията на мляко се препоръчва особено в напреднала възраст за защита на здравето на костите и подпомагане на контрола на кръвното налягане. 

 

Пълномасленото мляко е свързано с ускорен когнитивен спад

Изследователският екип на CIBEROBN, в който си сътрудничат изследователите на CIBERESP и CIBERDEM, е анализирал ползата от пълномасленото мляко и е проследил 6000 възрастни със сърдечносъдов риск в продължение на две години.

 

Учените са установили следното:

  • Консумацията на нискомаслено мляко, млечни продукти или ферментирали млечни продукти -  кисело мляко и сирене, не е свързана с промяна в когнитивното здраве.
  • Консумацията на пълномаслено мляко се свързва с по-висока степен на когнитивен спад.

Досега се предполагаше, че консумацията на мляко и други видове млечни продукти играе роля за предотвратяване на свързаните с възрастта когнитивен спад и деменция.

 

Доказателствата обаче са донякъде противоречиви и неясни, особено по отношение на промяната в консумацията с течение на времето, вида на млечните продукти според тяхното съдържание на мазнини и ферментацията.

 

Пълномасленото мляко е свързано с повишено ниво на възпаление

Според това проучване, консумацията на пълномаслено мляко, което е богато на наситени мазнини, няма да е от полза за когнитивното здраве в напреднала възраст, така че е препоръчително да се консумират нискомаслени млечни продукти.

 

Все още липскват проучвания, които да покажат причината защо пълномасленото мляко не е полезно за здравето на мозъка.

 

Вероятна теория би била тази за възпалението.

 

Храни като пълномаслено мляко биха благоприятствали това, което е известно като нискостепенно хронично възпаление.

 

Това е физиологичен механизъм, който причинява повишаване на нивата на цитокините - възпалителни медиатори в кръвта.

 

Това е едно от научните открития от последното десетилетие и се свързва с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, рак, Алцхаймер и други.

 

Това хронично възпаление увеличава риска от инсулинова резистентност, артериосклероза и хиперкоагулация.

 

Всичко това се отразява на здравето на мозъка.

 

Диета, богата на храни с противовъзпалителен потенциал, като зеленчуци, плодове, бобови растения и чай, помага за поддържане на когнитивните способности и намалява риска от деменция.

 

От друга страна, диета, богата на наситени и трансмазнини, би благоприятствала възпалителните процеси в организма.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/leche-entera-quita-memoria-mayores_7306