Няколко проучвания са показали, че редовната консумация на зеленчуци от семейство Кръстоцветни - карфиол, броколи, зеле, брюкселско зеле, може да предотврати някои видове онкологични заболявания, като рак на белите дробове, яйчниците и бъбреците. Както повечето зеленчуци от този вид, карфиолът съдържа глюкозинолати. Глюкозинолатите от карфиола имат способността да се трансформират в множество активни вещества при храносмилането и при контакт с чревната бактериална флора. Няколко от тези вещества биха допринесли за ограничаване на развитието на някои видове рак. Термичната обработка на карфиола води до загуба на глюкозинолати, ето защо умереното готвене благоприятства съхранението на биоактивните съединения. 

 

Манган срещу оксидативен стрес и свободни радикали


Замразеният карфиол е ценен източник на манган, който действа като кофактор за няколко ензима, които улесняват различни метаболитни процеси в организма. Манганът има важно значение в предотвратяването на уврежданията в организма, причинени от свободните радикали.

Източник на витамин К

Вареният карфиол и замразеният карфиол са добри източници на витамин К, който е необходим за производството на белтъци, които регулират кръвосъсирването. Витамин К има значение за здравето на костите. Освен че се съдържа в храната, този витамин естествено се произвежда и от чревните бактерии, поради което рядко настъпват дефицити.

Източник на витамин С

Вареният и замразеният карфиол са ценни източници на витамин С, който има важни антиоксидантни свойства, допринася за здравето на костите, хрущялите, зъбите и венците. Освен това има защитна функция срещу инфекции, подпомага усвояването на желязото от растителен произход и ускорява заздравяването на раните.

 

Източник на витамин В6 и В9

Карфиолът е източник на витамин В6 - пиридоксин, който е част от група коензими, които участват в метаболизма на протеините, мастните киселини и невротрансмитерите. Той също така допринася за производството на червени кръвни клетки и благоприятства транспорта на кислород. Пиридоксинът е необходим и за превръщането на гликогена в глюкоза и допринася за правилното функциониране на имунната система. Този витамин играе роля в образуването на някои компоненти на нервните клетки.

 

Карфиолът е източник на фолиевата киселина - витамин B9, който участва в производството на всички клетки в тялото, включително еритроцитите. Този витамин има ключова роля в производството на генетичен материал, във функционирането на нервната система и имунната система, както и в заздравяването на рани. 

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=chou_fleur_nu