Хроничната бъбречна недостатъчност се дължи на бъбречна увреда, поради която бъбреците не могат да филтрират кръвта по начина, по който е необходимо за организма.

 

Заболяването е хронично, защото увреждането на бъбреците се случва бавно за дълъг период от време.


 

Това увреждане може да доведе до натрупване на отпадни продукти в тялото.

 

Хроничната бъбречна недостатъчност може да причини и други здравословни проблеми.


Основната задача на бъбреците е да филтрират излишната вода и отпадъци от кръвта, чрез което произвеждат урина.

 

Бъбреците балансират количеството на солите и минералите - като калций, фосфор, натрий и калий - които циркулират в кръвта.

 

Бъбреците също произвеждат хормони, които помагат за контролиране на кръвното налягане, произвеждат червени кръвни клетки и поддържат костите здрави.

 

Консумацията на ядки е свързана със значително по-ниско разпространение на хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН) и по-нисък риск от летален изход от всякаква причина, със или без диагностицирана ХБН.

 

Това е показало проучване, публикувано наскоро в American Journal of Nephrology.

 

Коушу Уанг от Университета за наука и технологии Хуаджонг в Ухан, Китай, и колегите му са използвали данни от 6072 възрастни в САЩ, на възраст над 20 години, за да оценят връзката между консумацията на ядки, разпространението и леталитета, свързани с хроничната бъбречна недостатъчност.

 

Изследователите са установили, че консумацията на ядки от един до шест пъти седмично е свързана с по-ниска честота на хронична бъбречна недостатъчност - коефициентът на възможността за развитие е бил 0,67.

 

По-високата консумация на ядки сред хората без хронична бъбречна недостатъчност също е била значително свързана с по-ниски нива на общ и свързан със сърдечносъдови причини леталитет.

 

В резултат на проучванията е била установена последователно значима обратна връзка между консумацията на ядки един до шест пъти седмично и смъртността от всякаква причина в популацията, при която е била диагностицирана хронична бъбречна недостатъчност - коефициентът на риск е бил 0,63.

 

Според получените данни и установената връзка между консумацията на ядки и риска от разитие на хронична бъбречна недостатъчност, изследователите препоръчват на пациентите, засегнати от хронична бъбречна недостатъчност, да си осигуряват адекватен прием на ядки от един до шест пъти седмично.

 

За хората, при които няма диагностицирана хронична бъбречна недостатъчност, се препоръчва честотата на консумация да бъде по-гъвкава, поясняват изследователите.

 

Въпреки това е необходимо да се проведат допълнителни проспективни проучвания, за да се потвърди това заключение.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1159/000524382