Биоактивна съставка в какаото и черния шоколад може да помогне на хората в средна възраст да се наслаждават на физическите упражнения, показва ново проучване.


Какаовите флаваноли имат съдоразширяващ ефект, при който се получава увеличаване на притока на кръв. Те предотвратяват обрауването на кръвни съсиреци и доказано са от полза в борбата срещу влошаването на паметта.


Ефектите на какаовите флаваноли се изследват този път при спортуващи на възраст между 40 и 60 години от научен екип от ливерпулските университети „Хоуп“ и „Джон Мурс“.При изследването се намира, че какаовите флаваноли допринасят за по-бързата кинетика на усвояване на кислород, което вероятно се дължи на подобрения кръвен поток.


Резултатите са от значение, тъй като много хора при промяна на начина си на живот, от дивана при започване на фитнес, изпитват физически дискомфорт, което често ги отказва окончателно от полезния за здравето спорт.


При нередовна физическа активност стареенето води до забавяне скоростта, при която консумацията на кислород се увеличава в началото на тренировка. Това се дължи на нарушения в снабдяването с кръв на мускулите в началото на тренировката. Така една достъпна хранителна добавка може да подобри толерантността към упражненията и увеличи вероятността към продължаване и поддържане на тренировъчната програма. 


Изследователите подчертават, че не бива да се насърчава консумацията на шоколад. Въпреки че черният шоколад, конкретно, е богат на какаовите флаваноли, количеството им не е равностойно на добавката, която обичайно се приема от любители спортисти, а и той съдържа вредни мазнини и захар.

 

Флавоноиди като цяло се намират в зеления чай, плодове, зеленчуци и имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. 


В изследването са включени здрави мъже и жени на средна възраст 45 години, които тренират близо два часа седмично.


Те са изследвани пет седмици преди приема на добавката за максималното количество кислород, което тялото може да използва по време на тренировка и други показатели. След това приемат 400 мг добавка от какаови флаваноли или плацебо в продължение на седем дни. 


Учените установяват, че при умерени упражнения VO2 кинетично време е намалено от 40 на 34 секунди в групата приемала какаови флаваноли. Това надвишава минималната физиологична значима промяна от около 5 секунди.

 

Изследването е публикувано в сп. European Journal of Applied Physiology.


При предходно проучване се установи, че при консумация на какаова напитка, богата на флаваноли, по време на психически стрес кръвоносните съдове функционират по-добре. То е публикувано в сп. Nutrients. Резултатите му показват, че какаовите флаваноли могат да помогнат в борбата с предизвиканата от стрес исхемия и същевременно могат да се изведат нови насоки как хората да се възползват максимално от избора си на диета по време на стресови периоди.

 

Източници:
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00421-021-04682-9
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1103