Ежедневната консумация на чаша какао може да предпази от развитието на Алцхаймер, установява ново проучване. 
 
Тестове сочат, че специфичен тип какаови зърна спира натрупването на протеини в мозъка и увреждане на нервните клетки, което може да доведе до по-нататъшно развитие на заболяването. 
 
Какаото Lavado е богато на полифеноли и антиоксиданти, които могат да се намерят и в плодовете и зеленчуците. Предишни проучвания установяват, че тези хранителни вещества предпазват от дегенеративни мозъчни заболявания
 
Изследователите тестват също така и зърната на други видове какао, но констатират, че тези на Lavado са с най-високо съдържание на полифеноли, за които се знае, че са най-ефективни в борбата с натрупването на вредните протеини.
 
Проучването, проведено от учените от болницата Mount Sinai в Ню Йорк, наблюдава синапсите – празните места между нервните клетки. 
 
Загубата на синаптичната функция може да има по-важна роля при загубата на паметта, отколкото липсата на нервни клетки. В този смисъл, спасяването на тази функция може да се окаже по-надежден подход при разработването на ефективен медикамент за лечение на Алцхаймер.
 
В здравите нервни пътища всяка нервна клетка изпраща електрически импулс, който освобождава химикали, познати като невротрансмитери. Те преминават през синапсите и предават съобщението. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
При мозъка, който страда от дегенеративни заболявания като Алцхаймер, вредни протеини могат да запълнят тези пространства между нервните клетки, нарушавайки паметта и други мозъчни функции. Учените смятат, че от зърната на какаото Lavado може да се разработи хранителна добавка, която да предпазва от развитието на тези заболявания.
 
Данните от проучването са публикувани в Journal of Alzheimer’s Disease.