Изпиването на чаша горещ шоколад е не само вариант за наслада и сгряване в студените дни. Какаото, оказва се, дава и неимоверен заряд на мозъка ни. Малко проучване установява, че флаванолите в кафявата прах подобряват нивата на кислородно насищане в мозъка, което се отразява благоприятно на когнитивните ни способности.


Изводът бил направен след като 18 здрави мъже участвали в поредица тестове на учени от Бирмингамския университет и Университета на Илинойс да проверят как влияе какаото на ума ни.


За целта те били разделени на две групи като едните приемали богата на флаваноли какаова напитка, а другите подобна, от чиито състав били извлечени и отделени въпросните полезни вещества.На конгнитивните тестове, които били подложени доброволците, тези наслаждавали се на пълното богатство на горещия шоколад, ги завършили 11% по-бързо от консумиралите плацебо.


Учените, разбира се, не се задоволили само с резултати на хартия. Те решили и измерили нивата на кислородно насищане в мозъка. При този тест се вдишва по-висока концентрация на въглероден диоксид, при което се измерва реакцията на кръвния поток в мозъка. 


Вече ни е ясно, че пилите пълноценно какао показали по-добри резултати на кислородно насищане. Според изследователите очевидно консумацията на какаови флаваноли могат да подобрят когнитивните способности благодарение на подобрения кръвен поток и кислородно насищане в мозъка. Тази полза според тях я има, когато сме изправени пред някакво предизвикателство и подмага мозъка за справянето с него. 


Това не е единственото научно изследване, което изучава влиянието на какаото върху мозъка. При подобно през 2017 г. се документира, че неговите флаваноли се отразяват положително на паметта, скоростта на обработка на информацията, концентрацията и цялостната умствена работоспособност отново заради подобрения кръвен поток, който се наблюдава след консумацията на какао.


Според друго проучване, проведено през 2013 г. има връзка между консумацията на какао и по-ниския риск от деменция и инсулт.


Има данни, че богатите на флавоноиди храни, включително чаят и какаовата напитка, се отразяват благоприятно на кръвния поток в цялото тяло и подобряват стойностите на кръвното налягане. Все още обаче не се знае кои флаваноли и антиоксиданти конкретно влияят на организма по този здравословен начин.


Богати на флавоноиди са и червеното вино, плодовете, зеленчуците. Разбира се, не всички в еднаква степен са полезни, но, да речем, за силата на веществата в боровинките се говори отдавна.

 

Източник:
Insider