Съединение в какаото може да обърне процеса на загуба на паметта, с напредване на възрастта. За целта на проучването екип учени от Института Тауб за изследване на болест на Алцхаймер и остаряване на мозъка  в САЩ, набират 37 участници, на възраст между 50 и 69 години. 
 
На произволен принцип участниците са разделени на две групи, едната от които консумира хранителен режим, богат на флавоноли, а другата - такъв, който е с ниско съдържание на флавоноли. Участниците консумират установената диета за период от 3 месеца. 
 
Тези, на които е назначена диета, богата на флавоноли, получават по 900 мг какаови флавоноли дневно, а участниците от другата група – само 10 мг. 
 
За да проследят промените в областта на мозъка, позната като „назъбена извивка“, за която се предполага, че играе важна роля в нарушенията на паметта, свързани с възрастта, експертите подлагат участниците на сканиране на мозъка преди и след периода на самото проучване. 
 
Участниците трябва да попълнят и тест, който да оцени паметта, която се контролира от „назъбена извивка“ в мозъка.
 
Оказва се, че участниците, които консумират повече флавоноли, се представят значително по-добре на тестовете за проверка на паметта, в сравнение с участниците от другата група, както и в сравнение със състоянието на паметта им преди началото на проучването. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Въпреки че флавонолите естествено се намират в какаото, изследователите обясняват, че това не означава, че трябва да се консумират огромни количества от шоколадовите изделия, които могат да се намерят в търговската мрежа. Те обикновено преминават през обработка, при която флавонолите се унищожават. 
 
Флавонолите не се намират само в какаото, а също така и в чаените листа и в някои плодове и зеленчуци като нар и ябълка. 
 
Данните от проучването са публикувани в Nature Neuroscience.