Нормално и съвсем разбираемо е желанието ни по време на Коледните трапези да се отпуснем и да попрекалим с вкусните блюда на масата. Някои от хората, които постят сериозно биха затормозили стомашно-чревния тракт, в случай че решат да се нахвърлят директно върху разнообразното меню.


Кои са най-честите оплаквания, следствие преяждането и защо все пак не бива да се прекалява?


Чувството за тежест се дължи на преразтягането на стомаха, чиято стена е сравнително еластична, но при прекаляване води до дискомфорт. За да се компенсира състоянието се стимулират неволеви съкращения, които имат за цел по-бързото изпразване на стомаха и съответно придвижване на храната към следващите нива на храносмилателния тракт. Но по-бързото изпразване на стомаха изпреварва отделянето на храносмилателни ензими в най-горните етажи на тънкото черво. Така храната не се смила достатъчно добре и предизвиква дискомфорт, придвижвайки се надолу.В някои случаи спазмите, които целят избутване на храната към червата могат да доведат и до обратното – връщане на храна към хранопровода, водещо до чувство за гадене и евентуално съпровождано с повръщане.


Препоръчително е да не се ляга по гръб, защото допълнително се увеличава дискомфортът и се затруднява работата на стомаха. Почивката е най-разумният вариант, тъй като движението ще доведе до съсредоточаване на кръвта в скелетната мускулатура и съответно се намалява притокът към храносилателния тракт.


Препоръчва се да не се приемат течности, защото допълнително се води до разтягане стената на стомаха, както и разреждане на смилателните ензими, което увеличава дискомфорта от несмляната храна.


Предваротелният прием на антиацидни средства е погрешно възприет, тъй като намалява образуваната солна киселина, а тя има отношение към цялостния храносмилателен процес, освен чисто антимикробните й свойства.


По време на хранене се поглъща и известно количество въздух, което има отношение към образуването на газове. Поради тази причина се налага приемът на газогонни медикаменти, в случай, че е налице и предразположеност към метеоризъм.


Преяждането води и до дискомфорт, който от своя страна може да доведе и до нарушение на съня. Особено в случаите, в които преяждането е вечер, което е и най-честият вариант, поради вечерните събирания, дори и в почивните дни.


Една от причините за безсъние може да бъде и увеличеният прием на въглехидрати и по-конкретно чиста захар. Причината е, че след като се увеличи рязко количеството на кръвната захар се включва като компенсаторен механизъм отделянето на инсулин, който има целта да нормализира нивата ѝ. Но рязкото ѝ смъкване води от своя страна до отделянето на други молекули, като защитна реакция – например адреналин, който влияе пряко върху съня.


В някои случаи преяждането може да доведе до ускоряване пасажа на храната, поради дразнене от несмляните участъци и спазмите на чревната лигавица. Така още един неприятен момент е диарията.


При преяждане други сравнително по-редки прояви са ускоряване на сърдечния ритъм, изпотяване, а в изключително редки случаи проява на лекостепенен световъртеж.


Умората е друга характерна проява, която се дължи не само на нарушения сън след вечерно преяждане, но и на неразположението, свързано със стомашния и чревен дискомфорт.


Не е изключено на следващата сутрин след преяждане да се чувстваме още по-гладни. В тези случаи се препоръчва все пак закуската да бъде лека, за да може чревният тракт да възстанови функцията си след претоваравнето.