Всеки е чувал поне веднъж през живота си препоръките за ограничаване на солта. Лекари, диетолози и загрижени роднини често говорят за вредите от прекомерния прием на сол, но какъв е механизмът, по който големите количества сол ни вредят?
 
Полуфабрикатите, пакетираните храни, бързите закуски, мезетата, китайската храна и много храни са източници на огромни количества сол. Близо 2/3 от европейците и над 90% от американците консумират около 8 грама сол дневно, което е над препоръчителното максимално количество от 6 грама сол (в тях се съдържат около 2300 мг натрий).
 
Основният проблем с приема на сол идва от съдържащият се в нея натрий (натриев хлорид - готварска сол). Човешкото тяло има нужда от натрий за почти всички физиологични функции и не може да оцелее без този елемент. 
 
Твърде високият прием на натрий води до тежки тъканни и функционални нарушения в тялото. Натрият се натрупва в кръвоносната система и поради химичните си свойства води до привличането на повече вода в кръвоносните съдове – така се запазва общият солеви баланс на кръвта. По-голямото количество вода води до увеличаване на налягането в кръвоносните съдове, което води до хипертония – патологично завишеното кръвно налягане.
 
С течение на времето, високото кръвно налягане упражнявано върху стените на кръвоносните съдове води до разтежение, загуба на еластичност и увреждане на структурата им. Тези фактори позволяват натрупването на мазнини, кръвни плочици и други отломки върху увредените стени на съдовете – върху тях се развиват отлагания, познати като плаки.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Тези плаки стесняват съдовете и затрудняват протичането на кръв, което означава, че сърцето започва да работи още по-усилено, за да компенсира забавянето. Извънредната работа на сърдечния мускул обуславя по-бързото му износване и предразположението към сърдечносъдови заболявания при страдащите от хипертония.
 
Завишеният прием на сол уврежда и бъбречната функция, понеже филтриращият орган се затормозява силно с преработката на излишен натрий.
 
Високото кръвно налягане уврежда стените на кръвоносните съдове и в мозъка, което причинява или ускорява развитието на редица проблеми, вариращи от инсулти до деменция.
 
Сексуалната дисфункция (импотентност), загубата на костна плътност и увреждането на зрението също са чести проблеми, породени от приема на над 2300 мг натрий дневно. Ако хипертония вече е налична, приемът на натрий трябва да бъде ограничено още по-силно, до максимум 1800 мг дневно.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео...