Какво представлява алергията към киви?
Алергиите към киви са често срещана причина за орален алергичен синдром. Симптомите на алергия към киви могат да варират в различните случаи. При наличие на алергия към киви, човешката имунна система реагира отрицателно на определени вещества в плода. Често възникват и алергични реакции към други храни и материали, което е известно като кръстосана чувствителност. Засегнатите от тази алергия лица трябва да бъдат наясно със скритото съдържание на плода в продукти, като някои сорбета и смутита.
Какви са симптомите на алергията към киви?
Кивито често причинява орален алергичен синдром, който включва локални алергични реакции около устата, устните, езика и гърлото. Първите признаци на алергия към киви обикновено са леки и могат да включват усещане за леки бодежи, сърбеж или изтръпване в и около устата. Засегнатите от алергията също е възможно да развият обрив в области, където кожата е била в контакт с плода.
В някои случаи се наблюдава тежка реакция при първа консумация на киви, и често потърпевшите продължават да изпитват тежки симптоми. По същия начин, ако първата реакция е била лека, бъдещите реакции също обикновено са леки.
Въпреки това, понякога може да бъде изпитана много лека или дори да не бъде изпитана въобще реакция при ядене на плода за първи път, но да бъде установено, че второто излагане на киви причинява много по-тежки симптоми.
В повечето случаи реакциите на киви не са сериозни и предизвикват леки локални симптоми. Все пак възникват и тежки реакции и те могат да причинят животозастрашаващо състояние, наречена анафилаксия. Признаците на тежки реакции към киви включват:
- Изтръпване в устата и гърлото, което води до подуване;
- Изтръпване на езика, устните или гърлото;
- Затруднено дишане;
- Силна коремна болка или спазми;
- Гадене, повръщане или диария;
- Внезапно спадане на кръвното налягане;
- Бърз сърдечен ритъм;
- Замаяност или загуба на съзнание
Как може да бъдат избегнати отключващите алергията към киви фактори?
Най-разпространеният вид киви е зеленото (Actinidia deliciosa), известно още като киви Хейуърд. Както зеленото киви, така и златното киви и други видове на плода могат да причинят алергични реакции. Алергичните към киви лица трябва да избягват всички разновидности на плодовете, докато не говорят със специалист по алергии кои храни да консумират и кои да избягват.
Кивито е често срещана съставка в следните храни и напитки:
- Смутита;
- Плодови салати, особено тропически сортове;
- Предварително опаковани замразени плодове;
- Плодово сорбе, джелато и сладолед
Кивито може също да бъде открито като съставка на неочаквани места - например някои производители използват киви за глазиране на пастет или за омекотяване на месо. За да избегнат алергични реакции, засегнатите от алергията трябва да четат етикетите на съставките преди да опитат нови храни или напитки.
В ресторантите лицата с тежка алергия трябва да уведомят персонала. Кухненският персонал ще трябва да приготви храната на алергичните клиенти далеч без киви и да се увери, че използва за целта различни инструменти за готвене, които нямат досег с плода. Споделянето за алергията на семейството и приятелите също може да помогне за предотвратяване на излагането на плода.
Какви са причините за алергия към киви?
Алергия към киви се развива, когато имунната система погрешно сметне определени протеини в плода за вредни вещества, подобни на вируси или бактерии. След това имунната система изпраща бели кръвни клетки и други съединения, включително IgE антитела, за да атакуват тези вещества. Този отговор на имунната система причинява много от симптомите на алергията към киви.
Изследванията свързват редица протеини в плодовете киви с алергични реакции, включително актинидин, тауматин-подобен протеин и киуелин. Доказателствата също така показват, че съединение, наречено 30 kDa тиол-протеаза актинидин, може да бъде основен алерген на кивито. Засегнатите от алергия към киви често имат свръхчувствителност към други алергени. Алергиите към киви също имат връзки с алергиите към следните храни и вещества:
- Латекс;
- Цветен прашец;
- Авокадо;
- Кестен;
- Банан;
- Ябълка;
- Праскова;
- Папая;
- Ананас;
- Маслина;
- Морков;
- Картофи;
- Пшеница;
- Сусам и маково семе;
- Лешници;
- Японски кедър;
- Ливадна власатка
Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Gawrońska-Ukleja, et al. (2013). Anaphylaxis after accidental ingestion of kiwi fruit
2. American College of Allergy Asthma and Immunology (ACAAI). Oral allergy syndrome
3. ScienceDirect. Sicherer, S. H., & Sampson, H. A. (2014). Food allergy: Epidemiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment