Консумацията на риба е полезна за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, спирайки свиването на мозъка, разкрива проучване на университета в Орегон. 

 
Хората, които редовно приемат омега-3 мастни киселини чрез храната, са по-малко застрашени да загубят капацитета на мозъка си в по-късна възраст. 
 
Кръвни тестове сочат, че участниците с високи нива на омега-3, набавени от консумацията на мазна риба, плодове и зеленчуци, витамини, се справят по-добре на когнитивни тестове, отколкото тези с по-малко здравословен хранителен режим.
 
Според резултатите от сканиране на мозъка тези с най-високи нива на витамин D, омега-3 и витамини B, C и E, имат и значително по-голям мозъчен обем.
 
Хората, които консумират повече сладкиши, червено месо и пържени храни и имат по-високи нива на трансмазнини, показват най-лоши резултати от изследвания и имат по-малко мозъчна тъкан, поясняват американските учени.
 
За да запазим здравето на мозъка по-дълго, специалистите препоръчват спазването на балансиран и здравословен хранителен режим, отказване от тютюнопушенето, редовна физическа активност, както и регулиране на кръвното налягане и холестерола
 
Резултатите са публикувани в сп. Neurology.