Небезизвестна е сентенцията, че на глада очите са големи. Но при преяждането, гладът е последният фактор, който има отношение. Отрупваните с вкусни блюда трапези ни изкушават да преяждаме, но добрата новина е, че има и някои хитринки, с които да си помогнем в такива ситуации.


Някои напитки, както и отделни храни, могат значително да подпомогнат храносмилането и съответно да намалят симптомите на преяждане от богато отрупаните трапези.


Около час след прием на храна чаша кафе може да има изключително положителен ефект. Причината е, че кофеинът оказва стимулиращо действие вурху мускуалтурата на стената на стомаха. Така се повишава и процесът на преработване на храната. Освен това оказва и диуретичен ефект, който позволява по-бързото изчистване на организма от токсини чрез бъбреците.Действието на кафето има максимален ефект, когато няма добавяне на други съставки – например прясно мляко, сметана, както и по-голямо количество захар. Подобен ефект може да има и консумацията на черен чай, поради сходни съставки, които се намират и в кафето. Освен това чаят е богат и на теобромин.


Към чаят е важно да не се добавя и захар, както и прясно мляко или сметана. Друг чай, който е известен с подобряване и забързване на храносмилането е т. нар. Пу-ер, който произлиза от Китай, който преминава през микробиологичната ферментация и оксидиране на листата.


Друг ефект върху организма е детоксикиращият, както и подобряване и облекчаване функцията на черния дроб.


Ментовият чай, от своя страна, води до отпускане на мускулатурата в стената на гастроинтестиналния тракт. Това свойство води до облекчаване на коликите и спазмите, както и позивите за повръщане, гадене.


Някои плодове също могат да бъдат полезни при преяждане. Причината е, че плодовата киселина ускорява процеса на храносмилане, както и неутрализира вредата от мазните храни. Най-ефективни помощници са ябълки, сливи, киви, ананас и по-голямата част от цитрусите.


Част от подправките също имат много добро влияние при справяне със симптомите от преяждане. Добър пример е карамфилът, но подобрен ефект има канелата, както и кориандърът.


Джинджифилът е известен със своя изразен ефект върху имунната система, но не до там приключват неговите положителни свойства върху организма. Така например в близкия изток се използва както за директна консумация, така и приготвен на чай. Добавянето на мед и лимон също е подходящо.


Не до тук се изчерпва богатият спектър на подходящи храни и напитки. В случай, че откриете нещо, което Ви помага, чувствайте се напълно свободни да го прилагате.