Магнезият е един от най-важните за организма минерали. Той участва в стотици химични реакции в тялото ни помага да поддържаме добро здраве. С течение на годините количеството, което усвояваме от магнезия намалява. Това се дължи главно на замърсявания от околната среда и нарушения във функционирането на храносмилателната система. 
 
Мускулни крампи, нарушения на съня, безпокойство и хиперактивност. Това са първите симптоми, по които можем да съдим, че имаме дефицит на магнезий в организма. Умора, диабет тип 2, остеопороза, високо кръвно налягане са останалите проблеми, до които води липсата на минерала. 
 
Препоръчителният дневен прием на магнезий е 400 мг. Ако се храним по-здравословно и балансирано, можем да подобрим здравето си и си набавим от веществото, без което неможем. Ето 7 храни, които са богати на магнезий:
 

Черен шоколад

Той е не само сладък, но и полезен, ако се приема с мярка. В блокче от 28 грама има 64 мг магнезий. Това възлиза на 16% от препоръчителния дневен прием. Освен това тъмният шоколад съдържа желязо, мед, манган и влакна, които неутрализират свободните радикали в организма. За да сме сигурни, че ядем истински шоколад, пълен с тези микроелементи, той трябва да съдържа най-малко 70% какако. По-високият процент означава, че продуктът е по-качествен. Черният шоколад доставя 16% от дневния прием на магнезий, съдържа и много антиоксиданти.
 

Авокадо

Едно средно авокадо осигурява 58 мг магнезий, което е 15% от препоръчителния дневен прием. В него има още калий, витамините В и К. И за разлика от повечето плодове, той има високо съдържание на мазнини, особено мононенаситени, които подпомагат здравето на сърцето. 
 
Авокадото е богато и на фибри. То се бори с възпалението, подобрява нивата на холестерола.
 

Ядки


Ядките са много полезни. Повечето видове орехи са с високо съдържание на магнезий. Например бадеми, кашу и бразилски орехи. Една порция или 28 грама кашу съдържа 82 мг магнезий. Освен това ядките са богати на фибри и мононенаситени мазнини и подобряват нивата на кръвната захар и холестерола при диабетици. Бразилските орехи също са източник на селен, като осигуряват 100% от редовния прием на веществото.
 

Бобови растения

Леща, боб, нахут, грах, соя. Всички те са много богати на различни хранителни вещества, включително магнезий. Например 1 чаша черен боб съдържа около 30% от препоръчителния дневен прием. 
 

Тофу

Тофу често е основна храна за вегетарианците поради високото си съдържание на протеини. В 100 грама от продукта има 53 мг магнезий. Също така е добър източник на протеини. 
NEWS_MORE_BOX
 

Семена

Семената поддържат здравето ни. В тях има големи количества магнезий. В тиквените и чия семена има голям процент магнезий. Освен това те са богати на мононаситени мазнини и омега-3 мастни киселини. Нещо повече, те са изключително богати на фибри, които подобряват метаболитните процеси и имат антиоксидантнми свойства. 
 

Банани

Бананите са сред най-популярните плодове в света. Те са най-известни със своето високо съдържание на калий, което може да понижи кръвното налягане и да намали риска от сърдечни заболявания. В един голям банан се съдържат 37 мг магнезий. Сладките плодове осигуряват още витамин С, витамин В6, манган и фибри.