При анемия е важно да приемаме повече желязо и витамини B9 и B12, ето защо трябва да консумираме повече от някои от следните храни:
Дреболии
Свинският черен дроб е най-богатата храна на желязо, той съдържа 18 mg желязо на 100 g. Агнешките бъбреци съдържат 12 mg желязо на 100 g, говеждият черен дроб - 7 mg желязо на 100 g. Това са ценни храни при анемия, тъй като също така са богат източник на витамин B9 и витамин B12.
Червено месо, пилешко месо и морски дарове
Червеното месо, пилешкото и морските дарове са ценен източник на желязо. Тяхната консумация, заедно с някои други храни, подобрява усвояването на двете форми на желязото - растителна и животинска. Например консумацията на смляно говеждо месо с червен боб, увеличава усвояването на нехемовото желязо, което се съдържа в червения боб. Витамин B12 се произвежда от бактерии, съдържащи се почти изключително в храни от животински произход и морски дарове. Порция от 100 г миди или 10 стриди запълва от 10 до 50 пъти нуждите ни от витамин B12.
При анемия се препоръчва всяка седмица да се приемат:
- 2 порции пилешко;
- 2 порции риба;
- 4 порции червено месо.
Храни с високо съдържание на фибри
Диетичните фибри са ценни при борба с анемията. Те са богати и на желязо - до 10 mg на 100 g трици, и на витамин B9. Фолиевата киселина се съдържа в обвивката на зърнените култури. Рафинираните захари ни лишават от този прием на витамин В9, ето защо е важно да приемаме повече пълнозърнени храни.
При анемия се препоръчва всяка седмица да се консумират:
- 14 порции пълнозърнести храни - 2 на ден;
- 7 порции зърнени култури, обогатени с желязо;
- 3 порции варива.
Хранителни източници на витамин С
Усвояването на желязо може да се подобри чрез комбиниране на храни, богати на желязо, с храни, богати на витамин С. Витамин С позволява трансформирането на нехемовото желязо във форма, която се усвоява по-добре от червата. Съдържанието на 75 mg витамин С в едно хранене може да увеличи усвояването на желязо с до 12%. Ето защо се препоръчва месото да се консумира със салати, богати на зеленчуци, съдържащи витамин С.
Плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците са ценен източник на нехемово желязо и витамини B9 и B12. Те са и най-добрите източници на витамин С, който улеснява усвояването на желязото от организма. Фолиевата киселина в тях, обаче, се разрушава частично от топлинната обработка. Ето защо е препоръчително да се обработват само леко, например с варене или приготвяне на пара, или да се консумират сурови. Най-ценният зеленчук в борбата с анемията несъмнено е спанакът.
При недостиг на желязо се препоръчва всяка седмица да се консумират:
- 14 порции зелени зеленчуци;
- 21 порции плодове.
Други препоръчителни храни:
- Яйца;
- Млечни продукти;
- бобови растения;
- Соя;
- Семена - сусам, ленено семе и други;
- Картофи с кората.
Референции:
https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=anemie_diete