Добавената захар в хранителните стоки може да носи различни имена, някои от които са сложни и трудни за разпознаване. Тревожните данни от САЩ показват, че потребителите приемат около 17 чаени лъжички добавена захар всеки ден. Голяма част от нея е скрита в преработените храни под наименования, които повечето хора не разпознават.

 

Проучванията многократно показват вредните последици от прекомерната консумация на захар. Те включват инсулинова резистентност, метаболитен синдром, мастно чернодробно заболяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.


 

Захарта се добавя към храната не само за подобряване на нейния вкус и текстура, но и за удължаване на срока й на годност. Добавената захар обикновено е смес от прости захари като захароза, глюкоза или фруктоза. Други видове, като галактоза, лактоза и малтоза, са по-рядко срещани.

 

Глюкоза или фруктоза - има ли значение?

 

Накратко, да. Глюкозата и фруктозата - въпреки че често се срещат заедно - имат много различно въздействие ефекти върху тялото. Глюкозата може да се метаболизира от почти всяка клетка в тялото, докато фруктозата се метаболизира почти изцяло в черния дроб.

 

Как да разпознаем захарта?

 

Понякога производителите добавят различни видове захар към своите продукти, за да скрият действителното количество. Захарта може да носи различни имена - много от които са трудни за разпознаване. По този начин производителите могат да изброят първо по-здравословната захар, а по-вредната да е по-надолу в списъка. Продуктът всъщност може да е пълен със захар, въпреки че тя не присъства сред първите три съставки. За да избегнете приема на твърде много захар, внимавайте за следните имена на захар в съставките:

 

Видове захар: захар от цвекло, кафява захар, маслена захар, тръстикова захар, пудра захар, кокосова захар, захар от фурми, златна тръстикова захар, инвертна захар, мусковадо, органична сурова захар, панела, изпарен тръстиков сок и сладкарска захар.

 

Видове сироп: сироп от рожков, златен сироп, високо фруктозен царевичен сироп, мед, нектар от агаве, малцов сироп, кленов сироп, овесен сироп и оризов сироп.

 

Други добавени захари: ечемичен малц, меласа, кристали от сок от тръстика, лактоза, царевичен подсладител, кристална фруктоза, декстран, малцов прах, етил малтол, фруктоза, концентрат от плодов сок, галактоза, глюкоза, дизахариди, малтодекстрин и малтоза.

 

Най-добрият начин да избегнете подвеждането на етикетите е да избягвате преработените храни. Хранителните стоки, които съдържат няколко реда със съставки, често са нездравословни. И все пак, ако решите да купувате пакетирани храни, не забравяйте да избирате по-висококачествени продукти, като четете внимателно етикетите. Помнете, че хранителната стойност, посочена на етикета, може да отговарят за определено количество, а не за целия продукт.

 

Източници: 

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-read-food-labels

https://www.healthline.com/nutrition/56-different-names-for-sugar

https://health.gov/sites/default/files/2019-10/DGA_Cut-Down-On-Added-Sugars.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24493081

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3533803/