Протеините са основен градивен елемент на тялото и ползите, които му осигуряват, са от съществено значение - те допринасят за изграждането и защитата на мускулната маса, важни са за костите и хрущялите, поддържат имунната система, регулират хидратацията на тялото... Във всеки жив организъм протеините имат наистина незаменима роля. Но как да разберем, че имаме недостиг на протеини?

 

Какви за възможните причини за дефицит на протеини?


Най-често срещаната причина за дефицит на протеини в организма е недостатъчният им прием от храната. Това е особено често срещано при вегетарианците и веганите, които не консумират месо или риба, богата на протеини и не компенсират това с достатъчен прием на бобови растения. Други причини могат да бъдат чернодробни или бъбречни заболявания, рак, но също така и синдром на малабсорбция - заболяване, при което абсорбцията на хранителни вещества от храната е нарушена.


Липсата на протеини в организма може да създаде редица проблеми, затова е важно да се познават най-честите сигнали при дефицит на протеини.

 

1. Проблеми с кожата, ноктите и косата

Често срещан симптом при недостиг на протеини в организма е накъсването на косата и косопад, проблемна кожа, но също и начупване или цепене на ноктите.

 

2. Загуба на мускулна маса

Мускулите са най-големият резервоар на протеини в човешкото тяло. Ако не получавате достатъчно протеини, тялото ви ще започне да използва протеините, които се намират в мускулната маса.

 

3. Повишена податливост към инфекции и заболявания

Дефицитът на протеини може също така да повлияе неблагоприятно върху защитните сили на имунната система. Отслабеният имунитет ни прави по-податливи на различни видове инфекции и заболявания.

 

4. Често чувство на умора

Протеините съдържат аминокиселини, които са важни не само за подпомагане растежа на мускулната маса, но и за транспортиране на кислород в кръвния поток. Липсата им може да доведе до това в кръвообращението да има по-малко кислород, така че може да се почувствате уморени, изтощени и слаби.

 

Според специалистите оптималната дневна доза протеини при здрав човек е 1,2 до 1,8 г на килограм телесно тегло. При повишена физическа активност, когато се стремите да отслабнете или да покачите мускулната си маса, тази стойност трябва да се увеличи. Имайте предвид, че най-добрите източници на протеини са месото, рибата, яйцата, млечните продукти, бобовите растения и ядките и семената. Но ако не сте сигурни дали можете да си набавите достатъчно протеини от храната, идеален избор е висококачественият протеин под формата на хранителна добавка.

 

А Вие как най-често си набавяте протеини?

 

протеин